Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kifagyhatnak a kártevők

Kifagyhatnak a kártevők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hetek óta tartó rendkívüli hideg, a tartós mínuszok jelentős mértékben korlátozzák a rovarkártevők, az inváziós fajok áttelelését, túlélését. Ezek pusztulása erdővédelmi szempontból nagyon fontos, mert az erdő egészségi állapotát kedvezően befolyásolja. Feltehetően kullancs inváziótól sem kell tartani az idén.

Évek óta nem volt ilyen hideg tél, mint az idei- mondta Csóka György kutató. A szakember szerint a régóta tartó mínuszoknak köszönhetően sok kártevő, lombrágó rovar pusztul el a hidegben, így kisebb károkozás és lombvesztés fenyegeti erdeinket tavasszal.

A rügyeken lévő peték jelentős része elpusztul a huzamosabb ideje fennálló -10 fok alatti hőmérséklet miatt és vélhetően kullancs inváziótól sem kell majd tartanunk az idén, és jelentősen megtizedeli a lombrágó fajokat.

Az elmúlt 3 év enyhe telei segíttették a szaporodásukat, így az idei kemény tél még önmagában kevés ahhoz, hogy az erdő egészségi állapotában mutatkozó kedvezőtlen folyamatok megforduljanak-tette hozzá a kutató, ahhoz az elkövetkező években is hasonló téli időjárásra lenne szükség.


Tovább az archívumra