Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fontos a megelőzés

Fontos a megelőzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető a rosszindulatú daganatos betegség, a méhnyakrák. Mégis évente 400 nő halálát okozza hazánkban. Ezekre a tényekre és a megelőzésre hívja fel a figyelmet az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet idestova 8 éve rendeznek meg. Ma a nők mindössze 25%-a jár el rákszűrésre, ezen kellene változtatni – emelte ki dr. Al Ghaoui Nadim osztályvezető főorvos.

Hazánkban évente 1000-1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A rosszindulatú daganat Európában évről évre 30 ezer nő életét követeli. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét célja az, hogy tudatosítsa az emberekben, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia.

– Ennek az 1000-1200 megbetegedésnek körülbelül az 1/3-a, vagyis ilyen 400-500 esetben halállal végződik évente, na, most ahogy kezdtem az elején, ez olyan megbetegedés, amit meg lehet előzni, vagyis ha jól csináljuk a dolgainkat és a nők odafigyelnek és mennek rendszeresen rákszűrésre, meg lehet előzni akár mind a 400-at. Magyarországon nagyon-nagyon jól működött és működik a rákszűrés program – mondta a főorvos.

Dr. Al Ghaoui Nadim azt mondja, a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők nagy része fél elmenni rákszűrésre, noha évente egyszer kellene megtenni azt.

– Nem tudják eldönteni, hogy elmenjenek és fedezzék fel az orvosok, a szakemberek azt a megbetegedést, vagy inkább homokba teszik a fejüket és inkább nem akarnak tudomást venni róla. Kétségtelen, hogy én azt mondanám, hogy mindenhol, médiában, egészségügyi házakban, kórházakban felvilágosítást kell tartani, plakátokkal, személyesen, stb., hogy minél több nőt invitáljunk a rákszűrés elvégzésére – vélekedett a főorvos.

Hazánkban a Nemzeti Védőoltási Program kiterjesztésének köszönhetően 2014 óta minden 12. életévét betöltött hetedik osztályos lány térítésmentesen jogosult a méhnyakrák elleni vakcinára.

A szakemberek szerint, az lenne a legjobb, ha a szülők a szűrések fontosságát már gyermekkorban tudatosítanák.


Tovább az archívumra