Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A házasság hete

A házasság hete

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pozitív példák bemutatásával vasárnap megkezdődött a Házasság Hete programsorozat, melyben a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet a szervezők. A Magyarországon tíz éves rendezvény az új házasságkötéseknek is szeretne lendületet adni, amely eddig sikeres, hiszen nem csak Gyöngyösön, hanem országosan is nőtt a házasulandók száma.

Vőfély, karikagyűrű, menyasszonyi ruha és dekoráció. Rengeteg tervezést igényel, ha valaki élete legszebb napjára készül. A jegyespároknak az évente megrendezésre kerülő esküvő kiállítás is segít, ahol egy helyen minden szolgáltatásról érdeklődhetnek. Az évek múlásával egyre nagyobb hangsúlyt kap a hagyomány az esküvőkön, például egyre többen választanak vőfélyt is a lakodalmakra.

– Mostanában egyre nagyobb keletje van, vagy szükség van rá, mert az ország egyik illetve másik végéből összejönnek az emberek, nem ugyanazok a hagyományok, vagy egymást sem ismerik a násznépek, arról nem is beszélve, hogy külföldről is jönnek haza és hoznak vendégeket, nem ismerik a szokásokat, nem tudják magukat hova tenni. Erre vagyunk mi, és ebben próbálunk segíteni – mondta Gyurkó Péter vőfély.

Hogy minél többen kapjanak kedvet a házassághoz, Magyarországon már 10 éve rendezik meg a Házasság Hete programsorozatot, amelynek célja, hogy a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet.
Városunkban 2000 után tavaly is túllépte a 200-at a házasságkötések száma, és országosan is 10%-kal többen kötötték össze életüket, ez többek között a növekvő állami támogatásoknak is köszönhető.

Az évek múlásával a szakemberek azt tapasztalják, hogy a szerelmesek egyre inkább kitolják a házasságkötés idejét.

– A húszas évek már nem jellemző, ők még nagyon fiatalnak gondolják magukat ahhoz, hogy ilyen nagy dolgot felvállaljanak, a harmincas évek, valóban az a jellemző, hogy harminc körül kötik az első házasságot – sorolta Dérné Jakosits Ildikó anyakönyvvezető

A Házasság Hetén országszerte és a határokon túl is programokkal hirdetik a házasságot, a statisztikák szerint pedig megéri, hiszen az élettársi kapcsolatok könnyebben bomlanak fel és abban kevesebb gyermek születik, mint házasságban.


Tovább az archívumra