Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Előadás a tűzvészről

Előadás a tűzvészről

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Robbanásszerű fejlődésen ment keresztül Gyöngyös a 1917-es tűzvészt megelőző ötven évben – hangzott el Báryné Dr. Gál Edit történész előadásán a Kolping Házban. A tegnap megrendezett esemény annak a sorozatnak a része, amely a nagy gyöngyösi tűzvész száz éves évfordulójára állít emléket.

Száz éve, 1917-ben pusztította el a város jó részét az utolsó nagy tűzvész Gyöngyösön. A kerek évforduló alkalmából előadássorozattal emlékeznek meg a Kolping Házban az eseményről, amelynek tegnapi állomása a város fejlődését mutatta be a pusztítás előtti időszakból.

– A tűzvész előtt, tehát 1917 előtti mondjuk egy olyan ötven év, micsoda fejlődést hozott a város életében. Hiszen ez az időszak, olyan 1870-es évektől, 1890-es évektől, amikor elindul egy hatalmas nagy urbanizáció – sorolta a történész.

Báryné Dr. Gál Edit fotókkal és többek között a tizennyolcadik századból származó katonai térképekkel illusztrálva mutatta be a városkép változását, azt a fejlődést, amelyen Gyöngyös a tűzvészt megelőző fél évszázadban átesett.

– Ekkor épülnek a házak, elkészülnek az utak, vízvezeték, villanyvilágítás születik, tehát egy ilyen nagyon nagy robbanásszerű változás megy végbe Gyöngyösön- mutatta be.

Az előadássorozat a következő két részben a tűzvész eseményeivel, valamint az azt követő újjáépítés folyamatával foglalkozik.


Tovább az archívumra