Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vese világnap

Vese világnap

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Népbetegségnek számít ma Magyarországon a vesebetegség. Évekkel ezelőtt magyar kezdeményezésre jelölték ki minden év március második csütörtökét a Vese Világnapjának. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szerv szerepére és hogy segítsen a betegek számának csökkentésében.

Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás terjedése okolható azért, hogy az elmúlt években folyamatosan emelkedik a krónikus vesebetegek száma. Míg 1991-ben 10 ezer, 2011-ben már 70 ezer beteget gondoztak a nefrológiai járóbeteg-rendeléseken. A betegség pedig minden korosztályt érint.

– Lassan népbetegségnek számít. Az életkor előre haladtával egyre több vesebeteggel találkozunk, de magának a szakrendelésnek a befogadóképessége elég szűkös ahhoz, hogy mindenkit el tudjunk látni. A súlyosabb fokú vesekárosodásban szenvedők kerülnek ide – magyarázta Dr. Nagy Piroska, a gyöngyösi kórház szakorvosa.

A vesebetegségeknek két fajtája van. Lehet belgyógyászati és urológiai eredetű. Bizonyos esetekben, főleg a gyerekeknél előforduló vesebetegségek hátterében genetikai okok állnak. Sokszor azonban a helytelen életmód vezet betegséghez.

– Vannak olyan családok, ahol gyakrabban előfordul például vesekövesség. Őket jobban követjük, a gondozásnak is fontos szerepe van, de a megelőzésben mindenféleképpen a bőséges folyadékfogyasztás, a megfelelő egészséges életmód, a testmozgás, az elhízás kerülése és időszakos orvosi vizsgálatok, laboratóriumi és adott esetben egy adott ultrahang vizsgálatot jelenthet – sorolta dr. Leövey Gábor főorvos.

Mivel a vesebetegségeknek sok fajtája van, a tünetek is nagyon különbözőek lehetnek. A vesetáji fájdalom, vagy a más tünettel összetéveszthetetlen vesegörcs azonban biztos jele lehet a betegségnek.


Tovább az archívumra