Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevés a beruházás

Kevés a beruházás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gazdasági növekedés fellendítése és munkahelyteremtés Heves megyében. Az Európai Unió erre irányuló intézkedéseit ismerhették meg a vállalkozók azon a fórumon, amelyet a megyei Europe Direct Tájékoztató Központja illetve a megyei önkormányzat szervezett. A programot azért tartották fontosnak, mert a globális gazdasági és pénzügyi válság óta az Európai Unióban nagyon alacsony a beruházások mértéke, és a vállalkozások, valamint befektetők keveset tudnak a pályázati lehetőségekről.

Az Európai beruházási terv a vállalkozások szemszögéből- ezzel a címmel tartott előadást Dr. Zúgó Liliána gazdasági elemző a megyei Europe Direct és a megyei önkormányzat közös rendezvényén. A fórumon bemutatták az Unió azon intézkedéseit, melyek a gazdasági növekedés fellendítésére és a munkahelyteremtésre irányulnak Heves megyében. A szakértő előadásában hangsúlyozta: nagyon alacsony a beruházások mértéke az Eu-ban a globális gazdasági és pénzügyi válság óta. Azért, hogy a csökkenő tendencia megforduljon, az Európai Bizottság elindította az Európai Beruházási Tervet.

– Az Európai Beruházási Terv összefoglalja mindazt, amit az Európai Unió, az Európai Bizottság tud tenni azért, hogy minél több munkahelyet teremtsenek a vállalatok, és minél jobb legyen a gazdasági növekedés – mondta Dr. Zúgó Liliána gazdasági elemző.

Dr. Zúgó Liliána hangsúlyozta: 2007-hez képest a beruházások volumene hozzávetőleg 15%-kal csökkent Európában, mindez pedig rövid távon lassítja a gazdasági felépülést, hosszabb távon pedig visszafogja a növekedést és rontja a gazdasági versenyképességet.

A fórumon az érdeklődők hallhattak a bankok vállalkozás-finanszírozási lehetőségeiről, és a TOP pályázati lehetőségeiről is.

– A megye adottságait figyelembe véve a rendelkezésre álló források érdemben tudnak javítani a gazdasági környezeten, sok olyan egyéb intézkedésünk van, például ipari parkok fejlesztése, vagy gazdaságfejlesztést szolgáló konstrukció, ami meglévő infrastruktúrák vagy újaknak a létesítését is támogatja – magyarázta Domján Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Osztályának vezetője.

Ezzel jelentősen javulna a befektetői környezet – tette hozzá Domján Róbert.

Mint elmondta: 2015-höz képest 18 százalékkal csökkent a megyében a nyilvántartott álláskeresők száma, és céljuk a további csökkentés.


Tovább az archívumra