Csütörtökön léptek hatályba a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. Módosul többek között a rozs, a teljes kiőrlésű és a Graham kenyerek összetétele. A változás várhatóan csak minőségbeli változást fog okozni, az péktermékek árára nem lesz hatással.
Már az új előírásoknak megfelelően készülnek a kenyerek ebben a gyöngyösi pékségben. A rozskenyérbe például az eddigi 40 helyett 60% rozsliszt, a Graham-kenyérbe minimum 90% graham liszt, a tönkölykenyerekbe pedig 60% tönkölyliszt kerül. A ma hatályba lépett új előírásnak hála javult a kenyerek minősége.
– Ez mindenképpen befolyásolja a termék ízét, illetve a kinézetét, küllemét is. Egy picit úgy szoktuk mondani, hogy elnémetesedő irányba fog elmozdulni. Tehát nem lesznek annyira nagy termékek, nem lesznek annyira felfújt termékek. Inkább kisebb, tömörebb, de rostanyagokban és hasznos anyagokban tartalmasabb kenyereket fogunk kapni – magyarázta a Molnár Pékség tulajdonosa, Molnár Sándor, hozzátéve, hogy a minőségi változás a termékek árára várhatóan nem lesz hatással.
A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyereket érinti. Mától már csak azokat a termékeket lehet ezzel a névvel illetni, amelyek bizonyítottan 60%, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ehhez elég volt 5 százalék is.