Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kötelező a szerződés

Kötelező a szerződés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Írott szerződéshez kötik ezentúl a szőlőfelvásárlást- döntött a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A határozat augusztus elsejével lépett életbe, az idei szüret után tehát már csak így értékesíthetik a termelők a szőlőt- tudtuk meg Nyilas Jánostól, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökétől.

Egy régóta fennálló nézetkülönbséget próbál feloldani az a határozat, amely szerint írott szerződésben kell rögzíteni a szőlőértékesítés feltételeit. Eddig gyakran előfordult, hogy csak szóbeli egyezség született arról, hogy milyen mennyiséget és mennyiért adnak el a termelők, illetve vesznek át a felvásárlók.

– Eddig is legtöbb között írásos kapcsolat volt, de voltak olyan szőlőtermelők, illetve felvásárlók, ahol nem írásos csak szóbeli megállapodások alapján történt. És ez az elmúlt években lényeges feszültségeket okozott egy-egy területen. A mi borvidékünkön ez igazán nem jelent meg, mint erős, vagy nagy probléma, mert a kapcsolatok régiek és kialakultak – fogalmazott dr. Nyilas János.

A szerződéskötéssel a szőlőtermelők rögzíthetik, hogy milyen áron értékesítik a terméket, a felvásárlók pedig garanciát kapnak arra, hogy hozzájutnak a kívánt szőlőmennyiséghez. Emiatt Nyilas János pozitívan értékeli az új szabályozást.

– Szőlőtermelő szempontjából bizonyos szintig, hogy piaci lehetőségét, ha szerződést köt, akkor pozitívan, mert azt mondja, hogy megvan a termékemnek a lehetősége, hogy el tudom adni, értékesíteni tudom és előre meghatározott áron történik az eladás, a borászatok részéről olyan szemszögből pozitívan jelentkezhet szintén, hogy megvan a termékalapom – tette hozzá.

A szabályozás augusztus elsejével lépett hatályba, így az idei szüret után már csak szerződéskötés után lehet értékesíteni a szőlőt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Vidróczki gála 2019 - Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület - Domaházi táncok
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Tóth Boglárka és Sárközi Ágnes koncert
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Wilson's Promontory Nemzeti Park - természetfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság