Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hatáspont – megemlékezés

Hatáspont – megemlékezés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A roma holokauszt emléknapján tartottak előadást a Hatáspont Tanodában. A rendezvényre ellátogató érdeklődők nem csak a második világháború során bekövetkezett eseményekről és az elhunyt áldozatokról, hanem a roma kultúra különböző területeiről is szerezhettek ismereteket.

A roma holokauszt során elhunyt áldozatokra emlékeztek a Hatáspont Tanodában. Máig tisztázatlan, hogy pontosan mennyi roma személy halt meg a második világháború idején Auschwitz-Birkenauban, de az biztosnak tűnik, hogy ez a szám tízezres nagyságrendű.

– Az áldozatok száma az valahol ötezer és harmincezer közé tehető és akkor látható, hogy elég nagy a különbség. A harmincnégy halálos áldozat az teljesen biztos, az ötezer és harmincezer között meg nagyjából bármi lehet. Ez azért van így, mert nem voltak pontosan följegyezve ezek az adatok. Úgyhogy ez a kérdés nagyjából megválaszolatlan – sorolta Nagy Melinda, a Hatáspont Tanoda vezetője.

A Hatáspont Tanoda nem csak a roma holokauszt áldozatairól emlékezett meg. Fontosnak tarják, hogy már fiatal korban megismertessék a roma gyerekekkel történelmüket és értékeiket, ezért a cigány kultúra különböző területeiről, például a házasságkötési szokásokról, vagy a hajviseletről is előadásokat tartottak.

– A nőnek a koronája a hajviselet, a hosszú haj. Ugye amikor házasságtörést követett el egy lány, vagy egy asszonyka, azzal illették, megcsúfították e módon, hogy megfosztották ettől a hajkoronájától és leborotválták a haját – magyarázta Kanalas Szilvia pedellus.

A megemlékezésen jelen lévő szülők fontosnak tartották, hogy gyermekeik is megismerjék a roma történelmet és szokásokat.

– Szeretném, hogy a kislányom, aki most hét éves, egy más szemszögből is lássa ezt a kultúrát, ne csak, mint sztereotípia halljon általában negatív dolgokat a roma gyerekekről, roma felnőttekről, hanem így ő is jobban belátást nyer abba, hogy mégis hogyan nőnek ők fel, milyen a kultúrájuk – említette Várnagy Zsuzsa.

A hatáspont Tanoda következő rendezvénye augusztus 26-án lesz, ahol tankönyveket fognak osztani a rászoruló családok részére.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Tarjánka völgyi szurdok - kisfilm
10:07
Reklám
10:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:14
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:04
Reklám
19:07
Nemzeti Színkottás Zenekar és a Gyöngyszem Zenekar koncertje
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Cantare városi vegyeskar adventi koncertje
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság