Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hatáspont – megemlékezés

Hatáspont – megemlékezés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A roma holokauszt emléknapján tartottak előadást a Hatáspont Tanodában. A rendezvényre ellátogató érdeklődők nem csak a második világháború során bekövetkezett eseményekről és az elhunyt áldozatokról, hanem a roma kultúra különböző területeiről is szerezhettek ismereteket.

A roma holokauszt során elhunyt áldozatokra emlékeztek a Hatáspont Tanodában. Máig tisztázatlan, hogy pontosan mennyi roma személy halt meg a második világháború idején Auschwitz-Birkenauban, de az biztosnak tűnik, hogy ez a szám tízezres nagyságrendű.

– Az áldozatok száma az valahol ötezer és harmincezer közé tehető és akkor látható, hogy elég nagy a különbség. A harmincnégy halálos áldozat az teljesen biztos, az ötezer és harmincezer között meg nagyjából bármi lehet. Ez azért van így, mert nem voltak pontosan följegyezve ezek az adatok. Úgyhogy ez a kérdés nagyjából megválaszolatlan – sorolta Nagy Melinda, a Hatáspont Tanoda vezetője.

A Hatáspont Tanoda nem csak a roma holokauszt áldozatairól emlékezett meg. Fontosnak tarják, hogy már fiatal korban megismertessék a roma gyerekekkel történelmüket és értékeiket, ezért a cigány kultúra különböző területeiről, például a házasságkötési szokásokról, vagy a hajviseletről is előadásokat tartottak.

– A nőnek a koronája a hajviselet, a hosszú haj. Ugye amikor házasságtörést követett el egy lány, vagy egy asszonyka, azzal illették, megcsúfították e módon, hogy megfosztották ettől a hajkoronájától és leborotválták a haját – magyarázta Kanalas Szilvia pedellus.

A megemlékezésen jelen lévő szülők fontosnak tartották, hogy gyermekeik is megismerjék a roma történelmet és szokásokat.

– Szeretném, hogy a kislányom, aki most hét éves, egy más szemszögből is lássa ezt a kultúrát, ne csak, mint sztereotípia halljon általában negatív dolgokat a roma gyerekekről, roma felnőttekről, hanem így ő is jobban belátást nyer abba, hogy mégis hogyan nőnek ők fel, milyen a kultúrájuk – említette Várnagy Zsuzsa.

A hatáspont Tanoda következő rendezvénye augusztus 26-án lesz, ahol tankönyveket fognak osztani a rászoruló családok részére.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Vidróczki gála 2019 - Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület - Domaházi táncok
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Tóth Boglárka és Sárközi Ágnes koncert
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Wilson's Promontory Nemzeti Park - természetfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság