Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Védik a fecskefészkeket

Védik a fecskefészkeket

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A műemlékvédelmi szabályok mellett a természetvédelmi előírásokat is szem előtt kell tartania a kivitelezőnek a Szent Bertalan templom toronysisak rekonstrukciója során. A fészkelés, a tojásrakás, a költés és a fiókanevelés időszaka alatt Magyarországon még engedéllyel sem szabad fecskefészket eltávolítani. Ez a szabály kivétel nélkül mindenkire vonatkozik.

Számos fecskecsalád neveli fiókáit minden évben a Szent Bertalan templom épületére rakott fészkekben. Mivel a Magyarországra érkező fecskék száma évről évre csökken, védett állattá nyilvánították őket. Fészküket engedély nélkül tilos eltávolítani.

– A költési időszakon kívül – ez a fecskék esetében november 1-től március 31-éig – a megyei kormányhivatalhoz benyújtott engedélykérelem mentén. Ha határozatban engedélyezi a hatóság a fészkek eltávolítását, akkor a költési időszakon kívül ez megtehető, például abban az esetben, ha az épületet felújítják, szigetelik és így útban vannak a fészkek – közölte Orbán Zoltán, a Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyeszület szóvivője.

A költési időszakra a hatóság sem adhat engedélyt a fészkek eltávolítására. Mivel a Szent Bertalan templomon a 14 méteres magasságban futó párkányszint alatt helyezkednek el a fészkek, a munkálatok pedig 35 méteres magasságban zajlanak, azok nem hátráltatják a munkafolyamatokat.

– Legutóbb a Bükki Nemzeti Park illetékese járta be a tornyot alaposan. Megvannak a szabályok, jegyzőkönyvek születtek, a hálót amit a homlokzatra felraktunk, azt ahol a fészkek vannak, meg kell nyitni, hogy a költés illetve a fiókanevelés idején tudjanak az állatok közlekedni. Augusztus végéig kell ennek az állapotnak megmaradnia. Utána ha elköltöznek a fecskék, akkor folytatható a rekonstrukció – mondta el Eperjesi László projektmenedzser.

A toronyban alkalmanként előfordulnak még denevérek is, de ők nem a toronyban laknak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:06
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - Sün Balázs
18:07
Ízelítő - Különkiadás
18:15
Molnár Dániel - Az otthon ott van
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság