Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Aratás: közepes termés várható

Aratás: közepes termés várható

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdték a búza aratását a Horti Mezőgazdasági Szövetkezetben. A kora nyári kánikula miatt hamarabb érett be a gabona, így jóval előbb kellett megkezdeni a munkálatokat is. A hozam az utóbbi hetek és a tavasz kedvezőtlen időjárása következtében közepesre tehető- mondta el televíziónknak Csontos András a társaság elnöke.

Már aratják a búzát a horti határban. Az áprilisi csapadékmentes kánikula következtében a megszokottól jóval korábban érett be a kalászos, az utóbbi hetek esőzései pedig már nem igazán javították, hanem inkább csak rontották a gabona minőségét. Az idei hozam ezzel együtt közepesre tehető- mondta el Csontos András a Horti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

– Sajnos az őszi búza hozameredményei a vártnál rosszabbul indulnak, tehát három tonnával kezdtük, most, már amiket vágunk azok ilyen négy és fél, öt tonnás hozamoknak felelnek meg. Minősége egyelőre azt mondom, hogy elfogadható, ámbár ezek az érett búzák az elmúlt időszak szeszélyes időjárásának köszönhetően több alkalommal megáztak, ami már a minőséget rontja – mondta el Csontos András, a szövetkezet elnöke.

Nem reménykedhetnek a gazdák kimagasló árban sem, hiszen az előző évekhez hasonló összegért lehet jelenleg értékesíteni a gabonát, a minőségi búzáért pedig jóval kevesebbet adnak, mint az elvárható lenne- tette hozzá Csontos András.

– Nem nagy a kereskedők részéről az érdeklődés. Takarmánybúza árára ez előtt két héttel mondtak 44-45-46 forintot, most már ilyen 43 forintról beszélnek és igazából minőségi lépcsőként ezer forinttal mondanak többet. Ami a minőséget illeti, abszolút nincs megfizetve a minőségi búza, illetve nincs rá kereslet és az árban nem tükröződik – magyarázta.

Jelenleg körülbelül nyolcszáz hektáron kell még learatni a búzát a horti szövetkezetben. Amennyiben az időjárás kedvező marad, akár tíz napon belül be is fejezhetik a munkálatokat.


Tovább az archívumra