Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos új törvény lépett hatályba az év első napjától.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos új törvény lépett hatályba az év első napjától.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A változások szinte az élet minden területére hatással lesznek, így nem csak a cégvezetőknek, hanem a magánszemélyeknek is újra kell tanulniuk az adótörvényeket.

Január 1-jén ismét emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója. Ennek köszönhetően az újévtől több mint 4%-al emelkedett a benzin, 3%-al pedig a dízel ára. Így egy liter benzin átlagosan 311, míg a gázolaj 295 forintba kerül.

Január 1-jétől módosult a járművek műszaki vizsgálatának rendje is. Könnyebbséget jelent a gépjárműtulajdonosoknak, hogy a környezetvédelmi felülvizsgálat ezentúl a műszaki vizsgálat része lesz. Ha a műszaki vizsga és a zöldkártya nem azonos időpontban jár le, a műszaki lejártáig nem kell új környezetvédelmi vizsgálatot végeztetni.

A nyugdíjasok 4,1%-al kapnak többet ebben az évben, ami átlagosan 3450 forintos nyugdíjemelést jelent. A 13. havi nyugdíj helyett pedig jön a nyugdíjprémium, amit viszont csak akkor kezdenek el folyósítani, ha az ország gazdasági növekedése eléri a 3,5%-ot.

A munkaerőpiacot is érintették az év elei változások. Alig 3%-al nőttek a minimálbérek, így annak összege 73 500 Ft lett, a szakmunkások pedig 89 500 Ft-ot vihetnek haza. A megélhetést viszont a béremelés sem könnyíti meg, mivel számos termék jövedéki adója is nőtt. További részletek a holnapi Aktuálisban.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2010-01-04 )

Tovább az archívumra