Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Még mindig kevesen váltanak télire

Még mindig kevesen váltanak télire

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A magyarok 15 százaléka nyári gumit használ a téli időszakban is, derült ki egy országos felmérésből. Az autósok csaknem ötöde nem az évszaknak megfelelő abroncsokat használ, ráadásul több mint harmaduk öt évnél idősebb gumikkal közlekedik.

Ez az autó már megkapta az ebben az évszakban ajánlott téli gumit, egy országos felmérésből azonban kiderült, hogy az emberek csaknem ötöde nem az évszaknak megfelelő abroncsokkal közlekedik. Ez pedig veszélyezteti a sofőrt és autót is, hiszen a gépjármű fékezése és úton tartása is jóval nehezebbé válik.

Azonban nem csak az évszakos gumik használatával vannak problémák, az abroncsok évjárataival is, hiszen a felmérésből kiderült, hogy az autósok több mint harmada 5 évnél idősebb gumit használ.

– Ha van egy új gumiabroncs, ami 5 évig volt tárolva és úgy lett felszerelve az autóra azzal még nincs baj, de hogyha egy 5 évig használt gumiabroncsról beszélünk akkor már a lamellák nem úgy mozognak, fölkeményedik a gumi és ez által rosszabb lesz a menetstabilitása az autónak – magyarázta Erdész Gábor, a Pataigumis Kft. vezetője.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy aki eddig elmulasztotta, az sürgősen tetesse fel téli gumiját, hiszen ennek hiányában nem csak a saját, de mások életét is veszélyeztethetik.


Tovább az archívumra