Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kezdődik a felújítás

Kezdődik a felújítás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hamarosan megkezdődhet a Mátra Művelődési Központ energetikai korszerűsítése, ma aláírták az erről szóló szerződést a kivitelezővel. A több mint 300 millió forintos beruházás három fő elemből áll, a legfontosabb része a külső hőszigetelés, a homlokzat megújulása lesz.

Három fő részből áll a Mátra Művelődési Központ energetikai felújítása: egyik az épület külső hőszigetelése, a homlokzat megújulása, másik a nagyterem szellőzőrendszerének felújítása.

– Ez a felújítás ez igazából a széksorok alatt fog zajlani, tehát ott egy korszerűtlen, már régóta nem használt rendszer lesz újra cserélve, és egyúttal a szellőzéssel az épület klimatizálását is meg fogjuk oldani, korszerű hőszivattyús berendezések kerülnek a tetőre elhelyezésre. A harmadik része a felújításnak az pedig napelemek elhelyezése a tetőfelületen, ami az elektromosenergia-számlát fogja majd csökkenteni – sorolta Eperjesi László, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. ügyvezetője.

Az energetikai pályázat bruttó értéke 230 millió forint, melyet a Területi Operatív Programban nyertek el, ehhez azonban a képviselő-testületnek jelentős önerőt, több mint 70 millió forintot kellett hozzátennie az időközben bekövetkezett áremelkedések miatt.

A több mint 3900 négyzetémter alapterületű létesítményt 1978-ban adták át, és azóta a vizesblokkok és egy-két öltöző felújításán kívül nagyobb felújítás nem történt.

– Nagyon ráfért a házra, és szerencsésen alakult, mert egy másik kulturális pályázatból pedig mint fő projektben, 130 millió forintot költünk a házra, többek között itt a kamaraterem, aula, újra visszakerül ez az elválasztófal, nem kézzel húzogatható, hanem valamilyen gépészet, motoros, könnyű, de egyben hangszigetelt falazatot szeretnénk, és akkor újra lehet önálló teremként, próbateremként, kisebb kamara előadásokra használni – mondta el Hiesz György polgármester.

Ábry Zoltán ügyvezető a sajtótájékoztatón kifejtette: már megkezdődtek az egyeztetések a kivitelezővel, és azt szeretnék, ha a ház a több hónapon át tartó felújítás alatt is működne.

– Negyvenkét csoport működik a házban, és napi szinten jelen vannak főleg a délutáni órákban, de esetenként délelőtt is, és hát az ő életüket meg kell szerveznünk, hogy párhuzamosan tudjon folyni az energetikai felújítás, és ők is zavartalanul tudjanak működni. Lehet, hogy esetenként más befogadó intézményeknél tudjuk őket elhelyezni, ezzel kapcsolatban már vannak előtárgyalásaink – magyarázta Ábry Zoltán.

A héten átadják a munkaterületet, és ahogy az idő engedi, szakaszosan elkezdődhet a felújítás.


Tovább az archívumra