Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fűtsünk okosan

Fűtsünk okosan

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az elmúlt 15 évben közel háromszorosára emelkedett a légúti megbetegedések száma a helytelen fűtés miatt, derült ki egy felmérésből. A szálló por kétharmada részben a rosszminőségű, szilárd tüzelőanyag égetéséből ered. A szakemberek igyekeznek felhívni mindenki figyelmét, hogy helyes fűtési anyagot válasszanak a téli időszakban.

Ilyen tiszta és vegyszertől mentes fával kell tüzelnünk, vagyis inkább kellene. Azonban a magyar lakosság fűtési szokásai egyre növekvő mértékben okozója a települések légszennyezésének. Egy felmérés szerint, az elmúlt 15 évben nagyjából két és félszeresére emelkedett az asztmás gyerekek száma az országban.

– Igenis veszélyeztetve van a tüdőnk ezzel a fokozott légszennyezéssel. Légúti gyulladások alakulnak ki, a vérrögösödés esélye megnő, a tüdőrák kockázata megnő, a szívérrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata megnő. És természetesen ezeket a megbetegedéseket ez rontja is – magyarázta Dr. Szabó Csilla, a Bugát Pál Kórház tüdőgondozó vezető főorvosa.

A helyes fűtési anyag kiválasztása rendkívül fontos, hiszen mára a szálló por kétharmada a rossz és a tiltott anyagok égetéséből származik.

– A legtisztább tüzelőanyag az a fa lenne, illetve a jó minőségű szénnel sincsen semmi probléma. Annál több viszont a lignittel, ami úgy a szilárd szennyezőanyagokat, mint a kéndioxidot a légkörbe engedi. Következik a másik kategória a hulladék, a hulladékégetés, ami mindenféle szempontból végtelenül káros az emberi egészségre – szögezte le Dr. Szemes Paula, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési igazgatóság műszaki főelőadója.

Ebben az időszakban a csecsemők, a gyerekek, valamint a várandósok és az idősek különös tekintettel veszélyben vannak.

A szakemberek szeretnék felhívni mindenki figyelmét, amennyiben szilárd tüzelőanyagot használnak, úgy igyekezzenek a megfelelő anyagot kiválasztani.


Tovább az archívumra