Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Átcsoportosítások

Átcsoportosítások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A költségvetés idei számairól, a nehézségekről, és az idei fejlesztésekről beszéltek a város vezetői Fogadóóra című műsorunkban. Elhangzott továbbá az is, hogy egy 50 millió forintos biztonsági tartalékot is tartalmaz a költségvetési rendelet, valamint, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a központi munkaerőpiaci program keretében munkásszálló építésére.

Mivel Gyöngyösnek jó az adóerő-képessége, több mindent saját adóbevételéből kell kigazdálkodnia. Ugyan az állam, vagy az egyház kezében vannak a gyöngyösi iskolák, de az önkormányzatnak van a gyermekétkeztetésben kötelezettsége, ami nagyságrendileg 80-90 milliós tételt jelent.

További gond, hogy az európai uniós pályázaton nyert, 5 és félmilliárd forint egy részéhez, mintegy 3 milliárd forinthoz jelentős önerőt kell hozzátenni. Valamint a Lear Corporation nemrégiben bezárta az 500 főt foglalkoztató gyöngyösi gyárát – ez több mint 200 milliós adóbevétel-kiesést jelent.

Tehát nem egyszerű a képviselő-testület feladata, így az átcsoportosítások vonalán haladnak – mondta Hiesz György, Fogadóóra című műsorunkban.

– Indultunk egy 500 valahány milliós hiánnyal, ez az első forduló előtt lett 290, az első fordulón meg lejött talán 80 milliós tételre. Most úgy álltunk fel, hogy az első fordulóhoz még hozzátettünk a béremelések miatt a cégeinknél egy olyan 30 milliót, adtunk toronysisakra, és adtunk több olyan dologra, és voltunk 130 milliónál. De majd csütörtökön remélem, hogy kellemes meglepetés éri a képviselőket, mert több olyan dolgot átnéztünk, olyan forrásokra biztosan számíthatunk, úgyhogy most egy nullszaldó közeli már a második fordulóra beterjesztendő költségvetés – magyarázta a polgármester.

Hat milliárd forintnyi fejlesztés, felújítás valósulhat meg ebben az évben, és több mint 3 milliárd forint állami támogatásra számíthat a település.

Faragó Tamás frakcióvezető kiemelte: fontos, hogy egy 50 milliós biztonsági tartalékot is tartalmaz a költségvetési rendelet.

– Azért fontos, mert tényleg évközben nagyon sok olyan dolog jön, ami tényleg valami elromlik, összeszakad, vagy bármi olyan van, és húú tenni kellene hozzá. Volt, mikor azért alulterveztük az általános tartalékot, és én megmondom őszintén, nagyon örülök neki, hogy most 50 millióval el tudunk indulni – fogalmazott.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a központi munkaerőpiaci program keretében munkásszálló építésére.

– A társadalmi konszenzus miatt is meg kell futni azokat a kérdéseket, hogy az ott élő állandó lakosok érdekeit se sértse esetlegesen egy ilyen munkásszálló épület kivitelezése. De azért én úgy szeretném jelezni, hogy a városban jelenleg is egyre több külföldi munkavállaló él, és igazából panaszt én még nem nagyon hallottam – ismertette dr. Tatár László.

A műsor témája volt továbbá az is, hogy újabb templomtorony újulhat meg a városban, mégpedig a Sarlós Boldogasszony Ferences templom tornya, melyhez a testület 10 millió forinttal járult hozzá.


Tovább az archívumra