Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Születésnapi köszöntés

Születésnapi köszöntés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte Kása István, nyugállományú ezredes. A hagyományokhoz híven, az önkormányzat nevében, az ünnepeltet köszöntötte Hiesz György a város polgármestere, de a Helyőrségi Klub tagjai is átadták jókívánságaikat.

Kása István katonához méltó módon, egyenruhában és vigyázzállásban fogadta a polgármester jókívánságait. Az Észak-Erdélyben, Ipp községben született ünnepelt, jó kedélyűen, szívesen mesél katonaéveiről és büszkén mutatja kitüntetéseit. Tanulmányai miatt 1948 nyarán jött Magyarországra. Az elemi iskolát még román tannyelvű intézményben végezte, itt az első négy évet megismételte, miután 1940-től már magyar nyelven is tanulhatott. A gimnázium elvégzését követően tiszti iskolába jelentkezett, vállalva az ezt megelőző kötelező sorkatonai szolgálatot- emlékezik vissza.

Ezt természetesen vállalta, hiszen 12 éves korától katona szeretett volna lenni – mondja, így végig járta a ranglétrát, 1950-ben avatták tisztté, elvégezte a katonai akadémiát. Sok városban szolgált, Gyöngyösön munkája mellett az marasztalta, hogy Vámosgyörkre nősült. Feleségével 1978- ban költöztek Gyöngyösre. A házasságukból egy lányuk született, aki két unokával ajándékozta meg szüleit. 1981-ben ezredesként vonult nyugdíjba. Kása István jó egészségnek örvend, kora ellenére még mindig aktív életet él, szívesen gondozza a családi házukhoz tartozó hatalmas kertet.

A nyugalmazott ezredest a Mátra Honvéd Kaszinóban köszöntötték egykori katonatársai is, akik átnyújtották a Honvédelmi Minisztérium, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, és a Honvéd Szakszervezet elismerését.


Tovább az archívumra