Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyösi tábornokok

Gyöngyösi tábornokok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az I. világháború tábornokai címmel tartottak előadást a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Az előadás két olyan német származású, de gyöngyösi születésű katonáról szólt, akik az I. világháborúban egészen a tábornoki rangig emelkedtek.

Gyöngyös városában mindig is alacsony volt a német ajkú lakosság aránya. Azokról, akik mégis itt éltek, viszonylag keveset tudunk. Ennek fényében különösen érdekesnek ígérkezett Vendriczki Róbert történész előadása azokról a szász származású tábornokokról, akik a legmagasabb katonai rendfokozatokig jutottak el az I. világháború során.

– Ez a két katona német, pontosabban szász származású volt. Az első katona Rudolf Nikolaus Ritter von Brudermann lovassági tábornok, a másik pedig Karl-Heinz Graf von Kirbachauf Lauterbach vezérezredes, akik az I. világháborúban főleg a Galíciai harcokból vették ki a részüket – mondta Vendriczki Róbert történész.

Az előadáson azt is megtudhattuk, hogy hogyan kerültek Gyöngyösre a német származású katonák.

– Az 1867-es kiegyezés értelmében a haderőt reformálták meg egy új véderőtörvénnyel. Ennek értelmében az osztrák-magyar haderő egységes volt. Magyar katonák kerülhettek osztrák egységek élére, osztrák katonák pedig magyar egységek élére – ismertette.

Az I. világháborús tábornokok története azonban nem az egyetlen Gyöngyöshöz kapcsolódó érdekesség, amelyről kevesen tudnak. A városi könyvtár „Helyi Históriák” című sorozata márciusban a II. világháború gyöngyösi kötődésű páncélos csatáiról, áprilisban pedig a Vietnámban harcoló magyar katonákról szól majd.


Tovább az archívumra