Műszaki hiba

Kedves nézőink! Műszaki hiba miatt a Digi hálózatán nem érhető el a adásunk. A hibát várhatóan 2019-06-18-án délelőtt elhárítják.

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az energiatakarékosság világnapja

Az energiatakarékosság világnapja

Március az energiatakarékosság hónapja, március 6. a nemzetközi energiatakarékossági világnap, 19-én pedig a Föld órája elnevezésű programot rendezik meg. A kezdeményezések célja, hogy mindenki ráébredjen arra: földünk készletei végesek, és az energiapazarlás valós veszélyt jelent bolygónk és az emberi élet számára.

A hűtőszekrényt ne tartsuk sokáig nyitva és rendszeresen portalanítsuk a hátulját, fürdéskor kád helyett a zuhanyzót használjuk, vagy amikor főzünk, mindig használjuk fedőt – sorolta tanácsait Bodorné Csernyi Erzsébet szociális tanácsadó, aki szerint a környezettudatosság és energiatakarékosság rendkívül fontos, mert a felhasznált energiának mintegy 20 százalékát elpazaroljuk.

– Folyamatosan megy minden elektronikai berendezés. Ma már azt sem tudjuk, hogy hány aljzatot tegyünk egy lakásba, mert annyi berendezésünk van, tehát ez mindig az emberi tudatosságtól függ. Aki viszont tudatosan gondolkodik, vagy szeretne gondolkodni, annak néhány ötletet szeretnék adni, nekem gyakorlatban bevált ötletek ezek: többek között, hogyha tehetjük, cseréljük le az izzóinkat a legmodernebb energiatakarékos izzókra – mondta el Bodorné Csernyi Erzsébet szociális tanácsadó.

A Nap mindenkinek mást jelent, kinek napsütést, kinek pedig egy energiaforrást – tette hozzá. Az emberiség korábban megújuló energiaforrásokkal oldotta meg a világítást és a fűtést, azonban az elmúlt századokban, nem volt szempont, miként használjuk bolygónk készleteit. Mára egyértelművé vált, hogy ez a hozzáállás az energiaforrások kimerüléséhez és környezetünk szennyezéséhez vezethet.

Spórolással vagy hatékony beruházással pedig nemcsak globálisan, hanem egyénileg is profitálhatunk.

– Szakemberek kimutatása szerint pedig ezekkel az anyagi ráfordításokkal megvalósult energiahatékonyság javító beruházásokkal, ha egy házat, lakást például teljes mértékben úgy újítanak fel akár 50 százalékos megtakarítás is elérhető, illetve attól függ, mennyit fordítunk, rá mennyit valósítunk meg a teljesből biztos, hogy 15-40 százalék közötti megtakarítást el tudunk érni – magyarázta a szakember.

Csökkenteni kell ökológiai lábnyomunkat, hiszen ezzel mutatunk példát gyermekeink számára és így tudjuk biztosítani nekik a környezettudatos, élhető jövőt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Nyitógála - Tahiti
10:03
Reklám
10:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
10 perc - beszélgetés a világról, a városról, az emberekről...
18:14
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Kilátó - megyei magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság