Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Veszélyes etetés

Veszélyes etetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sokan szívesen etetik a vízimadarakat. Ez akár családi program is lehet. Pedig a szakértők szerint a jó szándék akár az állatok pusztulását is okozhatja. Éppen olyan ösztönöket csökkenthet ugyanis, amellyel máskor megtalálhatják a táplálékukat. Arról már nem is beszélve, amikor számukra veszélyes, emészthetetlen ételt dobálnak eléjük.

Éppen etetik a sástói vadkacsákat. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ez még akkor is veszélyes is lehet, amikor az ott ellőre elkészített eleséget adják nekik, hiszen épp azt az ösztönt ölheti ki az állatokban, ami egyéb időszakokban a túlélésük záloga lehet.

– Amikor elkezdjük etetni a vízimadarakat, akkor nagyon gyorsan lustává vállnak, abbahagyják a természetes táplálékozást, nem mennek ki legelni a szárazföldekre és nyáron ráadásul a fiókáikat is ilyen etetőhelyekre viszik és néhány hét ilyen mesterséges etetés hatására kikapcsol bennük ez a túlélési eszköz. Magyarán ősszel a tél elején nem fognak délebbre húzódni, itt maradnak a nyakunkon és gyakorlatilag, amikor megfagynak a vizek, akkor ezek a vízimadarak tömegesen fagyhatnak bele, vagy pusztulhatnak bele a vizekbe – magyarázta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

A mára népszerűvé vált kenyérrel vagy egyéb pékáruval való etetés azonban veszélyt jelent, főleg a fiókák számára.
tel.int. madarak_levi Orbán Zoltán szóvivő, Magyar Madártani Egyesület

– Azok a vízimadarak heteken-hónapokon át ilyen diétán élnek, ahogy előbb említettem felhagynak a természetes táplálkozással a legeléssel, ráadásul a fiókák ilyen helyen nőnek fel akkor olyan hiánybetegséget kapnak, különösen a fiatalok, aminek külön neve is van ez az angyal-szárny betegség. Ez azt jelenti, hogy olyan torz módon növekednek a tollai, a szárny tollai, akár a szárny csontozata, ami röpképtelenné teszi, tehát nem is fognak tudni repülni a fiatalok – tette hozzá a szakember.

Az állatok mellett a víz tisztasága is romlik, hiszen a meg nem evett kenyérdarabok fokozott algásodáshoz vezethetnek.


Tovább az archívumra