Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újítások borversenye

Újítások borversenye

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a Mátrai Borvidéki Borversenyt Gyöngyösön. Az idén az elmúlt éveket is meghaladta a benevezett borok száma. Több mint 40 gazda 156 bormintával nevezett.

Az újítások borversenye az idei – mondta Kovács Zita elnök, a Borvidéki borverseny megnyitóján. Az idén lelkesek voltak a gazdák, több mint 40 borász 94 fehér, 19 rosé, 1 úgynevezett siller és 42 vörös bort hozott a megmérettetésre.

– Próbáltuk a legjobb tudásunk szerint összeállítani a borsort, az előző besorolás alkalmával volt alkalmam megkóstolni a borokat, mondhatom, hogy most is izgalmas arcát mutatja majd a borvidék – magyarázta.

Az idén a borversenyek területén is változások történtek, a zsűribe külső bírálókat is meghívtak, nemzetközileg és itthon is elismert someliéket, és a mátrai borokért elkötelezetten dolgozók is helyet kaptak a versenyen – mondta Kovács Zita.

– Nagyon sok fiatal, helyi borászt is bevontam a bírálók közé, ezzel is szeretném mutatni, hogy igenis generációváltás zajlik a borvidéken, sok fiatal tehetség, akik részt vesznek az egész hegyközség életében is.
Külön újítás idén, egy társadalmi alapon működő gasztrobizottság felállítása, melyben étteremvezetők, sommeliék, egy ismert séf, valamint a város polgármestere, Hiesz György is helyet foglalt – sorolta.

A borverseny védnöke Kállay Miklós borászati szaktekintély szerint, a tavalyi évjárat megítélése felemás országos szinten, azonban a kóstolás során kiderült, a borok jó minőségűek, a borverseny hírnevéhez méltó eredmények születettek.

Az eredményhirdetés is rendhagyó lesz az idén, ünnepélyes keretek között május 18-án derül ki a végeredmény, azonban a gazdák már a hét folyamán értesülnek róla, hogy milyen helyezést értek el boraik.


Tovább az archívumra