Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Klasszikus imák, modern dallamok

Klasszikus imák, modern dallamok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Klasszikus imák, modern dallamok címmel szervezett zenés estet a városban a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics Izraelita Műhely. Rudas Dánielt, a Dohány Utcai Zsinagóga kántorát és Király Miklós operaénekest Neumark Zoltán zongoraművész kísérte az est folyamán.

Rudas Dániel, aki a Dohány Utcai Zsinagóga kántoraként Budapest kulturális életének meghatározó alakja, most hazatérhetett szülővárosába, hiszen a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően lehetőségük nyílt arra, hogy egy ingyenes koncertet tartsanak Gyöngyösön.

Weisz Péter a Barankovics Izraelita Műhely vezetője, aki egyébként régóta jó kapcsolatot ápol a fővárosi képviselettel, úgy fogalmazott,” Rudas Dániel az elkövetkezendő 15-20 év legtehetségesebb zsidó kántora”

– Rudas Dániel egy roppant tehetséges kántor, és régi barátságot ápolok a családdal. Beszélgettünk, pályázatot nyertünk. Ő mondta, hogy indítana egy koncertet és mivel vállalja gyöngyösi identitását, úgy gondoltam, hogy az emberek ismerjék meg az ő tehetségét és az ő zenéjét – mondta el Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke.

A koncert szervezői világos célokat fogalmaztak meg az eseménnyel kapcsolatban: közelebb kell hozni a fővárosi és a vidéki zsidóságot egymáshoz – hiszen vidéki lakosságnak sokkal kevesebb lehetősége van a hagyományőrzésre.

A rendezvényen szívesen látták a nem zsidó érdeklődőket is. Úgy gondolják, az ilyen koncertek jó alkalmat adnak arra, hogy mindenki megismerje a zsidó kultúrát.

– Szeretnénk egy kis betekintést adni a mindennapi imádkozás dallamaiba, szokásaiba, hogy egy kicsit közelebb hozzuk a fővárosi zsidó vallásos életet a vidékihez – illetve mindenkinek szól, akit ez érdekel – vélekedett Rudas Dániel.


Tovább az archívumra