Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyászszertartással emlékeztek Gyöngyöspatán, az 1823-ban megkínzott és elhunyt Farkas Borbáláért, illetve minden patai cigány lelki üdvéért

Gyászszertartással emlékeztek Gyöngyöspatán, az 1823-ban megkínzott és elhunyt Farkas Borbáláért, illetve minden patai cigány lelki üdvéért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A mise után Székely János a Püspöki Kar cigányokért felelős tagja a településen a cigányok foglalkoztatásával kapcsolatos gondokról és megoldási javaslatokról tartott előadást a helyi romáknak.

A Rajkó Zenekar játszotta el az ünnepélyes gyászmise zárásaként a magyar és a cigányhimnuszt is. Székely János esztergomi-budapesti segédpüspök szerint a magyarok és a cigányok története összefonódik.

A szentmise díszvendége Dr. Habsburg György, a magyar Vöröskereszt elnöke volt, aki szintén az együttélés fontosságát hangsúlyozta.

A szertartást és az azt követő megbeszélést a Gyöngyöspatáról elszármazott Mezei István szervezte, aki egy könyvben olvasott földije, Farkas Borbála esetéről.

A magyarországi cigányság egyik legfőbb problémája a munkanélküliség. – mondta Székely János a mise után a művelődési házban tartott előadásában. Olyan módszerekkel igyekszik felhívni a cigányság figyelmét a munkára, amely nem jelent azonnali megoldást, de hosszútávon talán segít a mindennapokban.

Hliva Éva


Az Aktuális napi hírei (2010-04-21 )

Tovább az archívumra