Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Berkenyefa Bálint gazdának

Berkenyefa Bálint gazdának

Berkenyefát ültettek dr. Bálint György tiszteletére, 100 éves születésnapja alkalmából a Mátra Múzeum kertjében. A médiából jól ismert kertészmérnök Hiesz György polgármesterrel és Gyöngyös Város Barátainak Köre elnökével, Balázs Ernővel közösen ültette el a fát az Orczy-kertben.

Tapssal és virággal köszöntötték a napokban 100. születésnapját ünneplő dr. Bálint Györgyöt Gyöngyösön. Sokan gyűltek össze, hogy részt vegyenek a város szülötte és díszpolgára tiszteletére rendezett ünnepségen. Bálint gazdát Hiesz György polgármester köszöntötte:

– Ha valaki ennyi kort és ennyi katasztrofális helyzetet átélt, benne egy borzasztó, kitörölhetetlen dologgal, a holokauszttal, ahol nagyon sok százezer magyar, közel kétezer gyöngyösi zsidó állampolgár, honfitársaink, lakótársaink, barátaink nem jöttek vissza, ahogy a te családod sem. Ezt túlélni és embernek maradni, ez egy óriási dolog- fogalmazott a polgármester.

Bálint gazda elmondta a berkenye az egész család fája, termése fogyasztható, lombja pedig több emberöltőn keresztül jelent majd védelmet. A Mátra Múzeum kertjében ez az egyetlen berkenyefa.

– Nagyon örülök annak, hogy kitűnően választották meg azt, hogy mit ültetnek. Valóban ez éppen azt szimbolizálja, ez a fa, amit én minden előadásomban és könyvemben szóvá szoktam tenni, hogy a kert vagy a park az nem csak szép hanem hasznos is legyen – mondta az ünnepelt.

Az ünnepséget Gyöngyös Város Barátainak Köre kezdeményezésére rendezték meg, a faültetés ötletét egy 3 évvel ezelőtti könyvbemutató adta.

– Keserédes éveim című könyvének a bővített kiadását a gyöngyösi könyvtárban rendeztük meg, akkor a könyv kapcsán ő említett faültetést és egyéb más dolgokat is, akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat és javasoltam, hogy 3 év múlva a 100 éves születésnapjára ültessünk közösen egy emlékfát – mesélte Balázs Ernő.

Az emlékfát dr. Bálint György Hiesz György polgármesterrel és Gyöngyös Város Barátainak Köre elnökével, Balázs Ernővel közösen ültette el az Orczy-kertben.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Városháza – összefoglaló a jászárokszállási képviselőtestületi ülésről
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Neve is van: Budapest - ismeretterjesztő film 3. rész
16:42
Reklám
16:46
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Törökország
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:11
"Vár állott, most kőhalom…" - Középkori romvárak és várromok Magyarországon - Buják
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság