Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Berkenyefa Bálint gazdának

Berkenyefa Bálint gazdának

Berkenyefát ültettek dr. Bálint György tiszteletére, 100 éves születésnapja alkalmából a Mátra Múzeum kertjében. A médiából jól ismert kertészmérnök Hiesz György polgármesterrel és Gyöngyös Város Barátainak Köre elnökével, Balázs Ernővel közösen ültette el a fát az Orczy-kertben.

Tapssal és virággal köszöntötték a napokban 100. születésnapját ünneplő dr. Bálint Györgyöt Gyöngyösön. Sokan gyűltek össze, hogy részt vegyenek a város szülötte és díszpolgára tiszteletére rendezett ünnepségen. Bálint gazdát Hiesz György polgármester köszöntötte:

– Ha valaki ennyi kort és ennyi katasztrofális helyzetet átélt, benne egy borzasztó, kitörölhetetlen dologgal, a holokauszttal, ahol nagyon sok százezer magyar, közel kétezer gyöngyösi zsidó állampolgár, honfitársaink, lakótársaink, barátaink nem jöttek vissza, ahogy a te családod sem. Ezt túlélni és embernek maradni, ez egy óriási dolog- fogalmazott a polgármester.

Bálint gazda elmondta a berkenye az egész család fája, termése fogyasztható, lombja pedig több emberöltőn keresztül jelent majd védelmet. A Mátra Múzeum kertjében ez az egyetlen berkenyefa.

– Nagyon örülök annak, hogy kitűnően választották meg azt, hogy mit ültetnek. Valóban ez éppen azt szimbolizálja, ez a fa, amit én minden előadásomban és könyvemben szóvá szoktam tenni, hogy a kert vagy a park az nem csak szép hanem hasznos is legyen – mondta az ünnepelt.

Az ünnepséget Gyöngyös Város Barátainak Köre kezdeményezésére rendezték meg, a faültetés ötletét egy 3 évvel ezelőtti könyvbemutató adta.

– Keserédes éveim című könyvének a bővített kiadását a gyöngyösi könyvtárban rendeztük meg, akkor a könyv kapcsán ő említett faültetést és egyéb más dolgokat is, akkor fogalmazódott meg bennem a gondolat és javasoltam, hogy 3 év múlva a 100 éves születésnapjára ültessünk közösen egy emlékfát – mesélte Balázs Ernő.

Az emlékfát dr. Bálint György Hiesz György polgármesterrel és Gyöngyös Város Barátainak Köre elnökével, Balázs Ernővel közösen ültette el az Orczy-kertben.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Tarjánka völgyi szurdok - kisfilm
10:07
Reklám
10:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:14
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:04
Reklám
19:07
Nemzeti Színkottás Zenekar és a Gyöngyszem Zenekar koncertje
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Cantare városi vegyeskar adventi koncertje
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság