Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Munkaerőhiány és munkanélküliség

Munkaerőhiány és munkanélküliség

Kettős a munkaügyi helyzetkép Gyöngyös térségében, hasonlóan az ország más területeihez. Ugyanúgy jelen van a munkanélküliség, mint a munkaerőhiány. A munkanélküliség mértéke 2016-hoz viszonyítva jelentős csökkenést mutat. 2019 első féléves adatai szerint azóta több mint 60 százalékkal csökkent a regisztrált munkanélküliek száma. Ezen belül a közfoglalkoztatottak száma is több mint 33 százalékkal lett kevesebb.

Folyamatosan érkeznek az ügyfelek a munkaügyi központ kirendeltségére. Leginkább a szakmunkás álláshelyek nyitottak; autóbuszvezetőket, gépkezelőket, bolti eladót, lakatost, péket is keresnek a munkáltatók.

A munkaerőigények a térségben lezajlott befektetéseknek köszönhetően megnövekedtek. Ezek kielégítése azonban nehéz, mert a szakképzettség hiánya miatt úgynevezett szerkezeti munkanélküliség alakult ki.

– Gyöngyös térségében – bár itt kedvezőbb a megyei átlagnál a helyzet ilyen szempontból, de a nyolc általános vagy az alatti végzettségűek aránya 44 százalék. A mai munkaerőpiac által kínált lehetőségek többsége azért valamilyen szakképzettséget igényel, tehát ilyen szempontból rendkívül nehéz helyzetben van az aki most el szeretne helyezkedni ebből a rétegből – magyarázta Fenyves Péter, a HMKH HMKH Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Ennek egyik legfőbb megoldása a képzés, melyben segíti a munkaügyi központ a leendő munkavállalókat.

– Jelen pillanatban Heves Megyében több mit 60 szakirányban van lehetőség a regisztrált álláskeresőknek, közfoglalkoztatottaknak, vagy akár inaktív személyeknek is, ha beregisztrálják magukat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán, hogy képzéssel segítséget tudjunk nyújtani – tette hozzá.

Gyöngyös térségében a Mátrai Erőmű az egyik legnagyobb foglalkoztató, több mint 2000 dolgozójuk van. Eddig minden meghirdetett állásra találtak munkaerőt, jelenleg is várják a munkavállalókat a bányászati területen, május-júniusban 60 főt vettek fel ide.

– A munakerőpiac folyamatosan változik, ezekhez a változásokhoz megpróbálunk alkalmazkodni. Megpróbáltuk az alapbéreket, a minimálbéreket emelni, lényegesen emelni az elmúlt időszakban. Az elmúlt 5 évben 400 főt tudtunk felvenni – ismertette Lados Tibor, a Mátrai Erőmű Zrt. Humán Erőforrás Főosztályának igazgatója.

Az idén 50 éves vállalat a meglévő dolgozónak megtartását is kiemelt feladatának tartja, képzéseket szervez és egyéb juttatásokat is kínál.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Tarjánka völgyi szurdok - kisfilm
10:07
Reklám
10:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:14
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:04
Reklám
19:07
Nemzeti Színkottás Zenekar és a Gyöngyszem Zenekar koncertje
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Cantare városi vegyeskar adventi koncertje
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság