Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kerek száz év!

Kerek száz év!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

100 éves születésnapost köszöntöttek Gyöngyösön. Róza Vince korát meghazudtolóan szellemileg és fizikailag egyaránt friss, keresztrejtvényt fejt, olvas, segít a feleségének, piacra jár és a bevásárlást is ő intézi. A szokásokhoz hűen az ünnepeltet köszöntette Hiesz György polgármester is.

Jókedvűen beszélget Róza Vince és felesége a köszöntésre érkező polgármesterrel. Éppen megismerkedésük történetét mesélik.

Vince bácsi 7 gyermekes családban született Endrődön, ott is járt általános iskolába, majd cipészinasként dolgozott. 1940-ben katona lett, két és fél évet töltött a keleti fronton, négy hónapig hadifogoly volt Szlovákiában. A Paksi rendőrség állományában dolgozott, Bikácson volt őrsparancsnok. Ott ismerkedett meg feleségével 1946-ban, összeházasodtak és 73 éve élnek együtt. Két gyermekük és 3 unokájuk született, és 5 dédunokájuk van. Gyöngyösre 1965-ben költöztek, de laktak Petőfibányán, Gyöngyösorosziban is. Dolgozott a bányánál, ahol segédmunkásként kezdett, de folyamatosan tanult, így főkönyvelőként ment nyugdíjba. Mindennapjait még ma is tevékenyen tölti, reggel 7 órakor kel – mondja.

Aztán közösen főznek, Vince bácsi abban is segít.

A 3. emeleten laknak, azt mondja, van úgy, hogy egy nap háromszor is megteszi ezt a távot lift híján. Vince bácsi szerint jó kondíciójának alapja a genetikai adottságok mellett, hogy szeretni kell az életet. És hogy szerinte mi is a hosszú élet titka, azt is elárulta a polgármesternek: a jó feleség.

Róza Vince azt mondja, a kölcsönös megbecsülés és szeretet sokat számít abban, hogy 100 éves korát meghazudtolóan, aktívan tölti mindennapjait.


Tovább az archívumra