Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tanulmánygyűjtemény

Tanulmánygyűjtemény

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kiemelten foglakozik a Heves megyéhez, azon belül is a Gyöngyöshöz kötődő személyekkel és történésekkel Hajagos József történész legújabb kötete. A Heves Megye a Forradalom és Szabadságharc sodrában című tanulmánygyűjtemény a levéltári munka eredményeként számos eddig soha nem ismert részletet tár fel ebből a történelmi időszakból.

Egy meghatározó könyvélmény még katonaként, aztán a szegedi egyetemi évek, majd a gyöngyösi gimnázium, ahová Török Ignác is járt. Ezek voltak a legmeghatározóbbak abban, hogy Hajagos József történész a 48-49-es szabadságharc kutatásának szentelte életét. És ez az életmű most újabb fontos mérföldkőhöz ért. A Heves megye a forradalom és szabadságharc sodrában című kötet 20 év kutatómunka eredménye. Kiemelt hangsúlyt kapnak benne a megyei és gyöngyösi vonatkozások.

Azt mondja, az úgynevezett elsődleges források a legfontosabbak – így rengeteg időt tölt a levéltári anyagok kutatásával, elemzésével. Ez a munka immár 20 éve folyamatos. Az anyagokból árnyalt kép alakult ki például arról, hogy a törvények fogadtatása egyes esetekben korántsem volt zökkenőmentes.

Ennek hatására a Nemzetőrségek kötelező felállítása is nehézkes lehetett – egészen az úgynevezett április törvények újragondolásáig, ami el is törölte a nemzetőrség újbóli létrehozását – mondja a történész. Aki azt is hozzátette, a munka itt nem áll meg, a tervek szerint hamarosan újabb kötettel bővül az Aradi Vértanúkról szóló könyvsorozata is.


Tovább az archívumra