Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szüreti fórum

Szüreti fórum

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagyon nehéz szüret elé néznek a termelők a Mátrai Borvidéken. Szüreti fórumot tartott a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöksége, azzal a céllal, hogy a szüret megkezdése előtt, a termelők, felvásárlók közösen induljanak el a jelenlegi nehéz helyzetben. Ugyanis az elmúlt év rekord termése miatt, még telítettek a boros pincék, a zöld szüret lehetőségével kevesen éltek, és az idei termés jelentős részét nem tudják átvenni a felvásárlók.

Zsúfolásig megtelt a gyöngyösi campus nagy előadója. Több mint 200 termelő jött el a szüreti fórumra, hogy a szüret körül tornyosuló problémákat közösen beszéljék át a szakemberek, hegyközségek vezetői, felvásárlók, hogy a megoldás felé vezető úton elinduljon a Mátrai Borvidék is – mondta Kovács Zita.

– Tavaly rekord terméssel zártunk országos szinten, most ennek a hatása érződik a borpiacon, közel 1 millió hektoliterrel több bor van még a pincékben… Gondot jelent az idei termés betakarítása, ezáltal nagyon félő, hogy a Mátrai Borvidéken lesznek olyan területek ahonnan nem tudják betakarítani a termést és kinn fog maradni a szőlő – fejtette ki.

A fórumot azért kezdeményezték a hegyközség vezetői, mert szeretnék, hogy ha a felvásárlók szembesülnének a termelői problémákkal és a termelők is legyenek tisztában azzal, hogy a felvásárlók nem azért nem veszik át a szőlőt, mert nem akarják, hanem azért mert korlátozottak a lehetőségeik – tette hozzá Kovács Zita.

Mivel várható volt, hogy nehéz időszak elé néznek, ezért az állam már meghozta az intézkedéseket, ilyen volt a zöldszüret, aki élt ezzel a lehetőséggel, az biztosan pénzéhez jut – hangzott el a fórumon.

A Mátrai Borvidéken azonban nagyon kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. 782 hektárra igényeltek támogatást, de csak 280 hektáron szedték le a szőlőt zölden a gazdák – mondta az ülésen Hajdu Zoltán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi részlegvezetője.

Felvetődött a fórumon, hogy nem csak borban kellene gondolkodni, hanem érdemes lenne a szőlőből szőlőlevet készíteni vagy a gyümölcsöt szétosztani gyermekeknek intézményi keretek között az alma programhoz hasonlóan.

Ez itt nem egyedi eset és nem országos probléma, hanem az európai piacokon is gond van. A szőlő és a borágazat krízishelyzetben van. Ezt a problémát egyedül nem tudják megoldani, ezért a Mátrai Hegyközség több javaslatot is tesz az államtitkárság és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa felé, és biztosították a termelőket, hogy addig nem nyugszanak, míg megoldást nem találnak a problémára – hangzott el a fórumon. A jövő héten pedig ebben a parázs hangulatban kezdődik a szüret a Mátrai Borvidéken.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - Az aranyostarajos kiskakas
09:10
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Méhkeréki román táncok
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Ciprus
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A békakirály papucsa
18:11
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip – mozi magazin
19:58
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság