Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kezdődik a szüret

Kezdődik a szüret

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Három hetet késik a tavalyihoz képest idén a szüretkezdés a Mátrai Borvidéken. Egyes pincészetek már megkezdték a szőlő betakarítását, de a munka dandárja igazán hétvégén kezdődik el. Az idén jóval visszafogottabb termésátlagra van kilátás, és elhúzódó szüret elé nézünk a Mátrai Hegyközség elnöke szerint. A szőlőárak még alakulóban vannak, de alacsonyabbak lesznek a tavalyinál.

Egészséges fürtökkel megrakott szőlőtőkék a gyöngyöstarjáni határban. Az Irsai Olivérrel kezdődik a szüret a Mátrai Borvidéken. Pénteken és szombaton kezdik meg a felvásárlók a szőlő átvételét. Az idén mintegy 3 héttel később kezdődik a betakarítás, és lassabb, elhúzódó szüret van kilátásban.

– A tavalyi év egy kimagasló, kiugró évjárat volt, most visszafogottabb termésátlagok várhatók, és a nyár jóval hűvösebb volt mint a tavalyi, nem fognak összecsúszni a fajták, az időpontok, ha szép hosszú szeptemberünk lesz, szép hosszú szüret elé nézünk – vélekedett Kovács Zita.

Rossz hír a termelőknek, hogy a tavalyi évtől alacsonyabbak lesznek az idei felvásárlási árak- tette hozzá a szakember.

– Ez betudható annak is, hogy komoly krízishelyzet van a szőlő- és borpiacon mind a hazai és európai piacokon, sajnos sok felvásárlónak nincs is kapacitása, hogy betároljon, így a szőlőárak is valamivel alacsonyabbak lesznek – magyarázta.

Az Irsai Olivért követően a Zenit és a Muskotályos fajták kerülnek a pincékbe.


Tovább az archívumra