Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Két csepp vér

Két csepp vér

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csupán két csepp vér is elég ahhoz, hogy kiderüljön, van e prosztata gondja egy férfinak, vagy sem. Ezt az úgynevezett PSA szűrésen lehet megállapítani, amit bárki kipróbálhatott ingyenesen a város legnagyobb szórakozóhelyén tartott kétnapos véradáson. Magyarországon évente 5000 férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot, ebből 1500 halálos kimenetelű, azonban az időben felismert prosztata probléma jól kezelhető. A szakemberek ezért arra kérnek minden férfit, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon.

PSA szűrés, így hívják azt a vizsgálatot, amiből csupán 10 perc alatt kiderül, hogy van e prosztata gondja egy férfinak, vagy sem. A város legnagyobb szórakozóhelyén tartott kétnapos véradáson most ingyen elvégeztethették ezt a gyorstesztet a férfiak.

– Kell nekünk kettő csepp vér és négy csepp reagens. Ezzel elindul folyamat, 15 perc várakozási idő, megtörténik a kémiai reakció és a kémiai reakció után a géppel megcsináljuk a vizsgálatot. Ez a PSA szűrőgép, amely tulajdonképpen megmutatja nekünk, hogy ellenanyag fehérje mennyi van a vérben – magyarázta Módisné Vadon Éva endokrin szakápoló.

Azonban a PSA szűrés csupán az első lépcsőfok, amennyiben ezen a mérésen kiderül, hogy bármilyen gond van, úgy további vizsgálatokra van szükség.

– Ilyenkor mindig felhívjuk az emberek figyelmét a szűrővizsgálatokra. Az, hogy ide eljön hozzánk ez nem teljesen váltja ki a szűrővizsgálatot. Tehát ez egy vérvétel, emellett kell az orvostól az ultrahang és kell a manuális vizsgálat. Tehát mi vagyunk az első lépés ahhoz, hogy igen is elmenjen szűrővizsgálatra, mert ha probléma van, itt emelkedett az érték, akkor így is úgy is menni kell – tette hozzá a szakember.

A PSA szűrésen olykor éppen a legrosszabb eredmény derül ki, azonban az időben felismert probléma kezelhető.

– Nekem nem volt semmilyen előjele annak, hogy rosszindulatú prosztata daganatom van. Sajnos, itt a PSA szűrésen egyszer ki lettem szűrve és mentünk tovább a vizsgálatokkal és akkor ez állapította meg a szövetminta alapján, hogy nekem rosszindulatú prosztata daganatom van. És ezért mondom kifejezetten, hogy minden férfit arra szeretnék kérni, hogy ha van ilyen szűrés, akkor menjen el! – hangsúlyozta Módis József.

Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát.

A szakemberek szerint nem csak idős korban, hanem már fiatalon is jelentkezhetnek problémák. Így mindenkit arra kérnek, hogy éljenek a szűrővizsgálatok adta lehetőséggel.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Sydney akvárium - természetfilm
16:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
A javasasszony unokája - dokumentumfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság