Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szirénapróba

Szirénapróba

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szirénapróbát tartottak Gyöngyösön. A város közigazgatási területén összesen 19 lakossági riasztó végpontot ellenőriznek minden évben a szakemberek. A morgatópróba rendben ment, minden sziréna megszólalt, megelőzés miatt gallyazási munkálatok indokoltak az egyik berendezés közelében.

Még a galambok is elrepültek, olyan hangosan szól a sziréna a tűzoltóságnál. Szerencsére nem vészhelyzet miatt jelzett a riasztórendszer, hanem kizárólag az eszközök működőképességének ellenőrzése miatt. A katasztrófavédelmi törvény szerint minden évben meg kell szólaltatni a szirénákat, hogy valóban jól működnek-e, így egy esetleges katasztrófa bekövetkeztekor azonnal tudják értesíteni a lakosságot. Tavaly két szirénánál kellett helyreálltást végezni, de nem működésbeli probléma volt, hanem ami a leggyakoribb gond, a madarak fészkelése hátráltatta az ellenőrzést.

– Madaraknak kedvező feltételeket biztosít a szirénabúra, és aláfészkelnek, és ez a fészek megszorítja a tengelyt, ami megforgatná a szirénalapátokat. Általában évente 1-2 elő szokott fordulni – mondta el Gonda Tivadar védelmi előadó.

Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy mire kell figyelniük a lakosoknak abban az esetben, ha valóban katasztrófa történik.

– Első lépcsőben tájékoztatjuk a szirénával a lakosságot, hogy valami történt, és második lépcsőben pedig a mi hangszórós autónk illetve a rendőrség bevonásával konkrét szöveges szóbeli tájékoztatás is elhangzik, mi történt, mit kell tenni, esetenként, ha kiürítésre kerül sor, akkor hol vannak a gyülekezési helyek, oda mit kell magukkal vinni – tette hozzá a szakember.

Gyöngyös közigazgatási területén összesen 19 lakossági riasztórendszer működik. Az idei ellenőrzés során egy szirénánál indokolt gallyazási munkálatokat elvégeztetni, de minden rendszer megfelelően működik.


Tovább az archívumra