Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Folyamatos ellenőrzés

Folyamatos ellenőrzés

Magyarországon a sertéspestis vírusát eddig nem mutatták ki házi sertés állományokban, viszont a jelentős kockázat miatt az állategészségügyi hatóság, ha a fertőzés lehetőségének legkisebb gyanúja is felmerül, akkor dönthet az állomány felszámolás mellett. Idén Heves megyében és az ország több pontján közel 5000 sertést kellett leölni erre utaló jelek miatt. Amennyiben az állattartók betartották az egészségügyi előírásokat és felszámolják az állományt akár csak a gyanú miatt is, akkor 100 százalékos kártalanítás illeti meg őket.

Heves megye jelentős része fertőzött területnek minősül, un. szigorúan korlátozott területeket alakítottak ki, bár eddig csak vaddisznókban mutatták ki a sertéspestist. A NÉBIH térképén jól látható hol vannak a legfertőzöttebb gócok. Az intézkedések elsősorban a vadászatra jogosultaknak teremtenek kötelezettségeket és feladatokat, de érinti a házi sertéstartókat is, hiszen a szállítást megelőzően fokozott vizsgálatokat kell végezni, illetve folyamatos ellenőrzést tart az állategészségügyi hatóság a házi sertésállományoknál – tudtuk meg Bognár Lajos országos főállatorvostól.

– Az állategészségügyi hatóság legnagyobb biztonsági előírásra törekedve, amennyiben egy állományban a legkisebb gyanúja is felmerül a betegségnek akkor az állomány felszámolása mellett dönt. Ilyen felszámolásra került sor Heves megyében és az országban több helyen is ebben az évben kb. 5000 sertést kellett sajnos leölni a sertéspestis gyanúja vagy sertéspestisre utaló tünetek miatt – sorolta.

Úgy tudjuk még hivatalosan egyetlen sertésben sem mutatták ki a sertéspestist, az intézkedések a megelőzést szolgálják. A gazdáknak a legfontosabb feladata a védekezés, ezért fontos hogy betartsák az előírt szabályokat, hiszen a betegség ellen még nincs vakcina sem gyógykezelés.

– Tilos a zöldtakarmány etetése, nagyon fontos hogy a friss alomanyagot pihentetni kell, nem szabad közvetlenül az állatok alá tenni, a tömegtakarmányt is csak meghatározott időt követően szabad az állatokkal feletetni, illetve a telep zártságát – a legkisebb állattartó helyeket is komolyan kell venni, kerítéssel meg kell akadályozni, hogy a vaddisznók akár csak a környezetébe is eljussanak a házi sertéseknek – fűzte hozzá a szakember.

Magyarországon változott a fertőzött területek nagysága: Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is ilyen területté vált. Fontos, hogy az állattartók betegség gyanúja esetén sürgősen keressék fel a helyi állatorvost, amennyiben betartották az állategészségügyi szabályokat, akkor 100%-os állami kártalanítás illeti meg őket akár a gyanú akár a betegség miatt kerül sor az állomány felszámolására –tette hozzá a szakember.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Vidróczki gála 2019 - Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület - Domaházi táncok
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Tóth Boglárka és Sárközi Ágnes koncert
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Wilson's Promontory Nemzeti Park - természetfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság