Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Folyamatos ellenőrzés

Folyamatos ellenőrzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Magyarországon a sertéspestis vírusát eddig nem mutatták ki házi sertés állományokban, viszont a jelentős kockázat miatt az állategészségügyi hatóság, ha a fertőzés lehetőségének legkisebb gyanúja is felmerül, akkor dönthet az állomány felszámolás mellett. Idén Heves megyében és az ország több pontján közel 5000 sertést kellett leölni erre utaló jelek miatt. Amennyiben az állattartók betartották az egészségügyi előírásokat és felszámolják az állományt akár csak a gyanú miatt is, akkor 100 százalékos kártalanítás illeti meg őket.

Heves megye jelentős része fertőzött területnek minősül, un. szigorúan korlátozott területeket alakítottak ki, bár eddig csak vaddisznókban mutatták ki a sertéspestist. A NÉBIH térképén jól látható hol vannak a legfertőzöttebb gócok. Az intézkedések elsősorban a vadászatra jogosultaknak teremtenek kötelezettségeket és feladatokat, de érinti a házi sertéstartókat is, hiszen a szállítást megelőzően fokozott vizsgálatokat kell végezni, illetve folyamatos ellenőrzést tart az állategészségügyi hatóság a házi sertésállományoknál – tudtuk meg Bognár Lajos országos főállatorvostól.

– Az állategészségügyi hatóság legnagyobb biztonsági előírásra törekedve, amennyiben egy állományban a legkisebb gyanúja is felmerül a betegségnek akkor az állomány felszámolása mellett dönt. Ilyen felszámolásra került sor Heves megyében és az országban több helyen is ebben az évben kb. 5000 sertést kellett sajnos leölni a sertéspestis gyanúja vagy sertéspestisre utaló tünetek miatt – sorolta.

Úgy tudjuk még hivatalosan egyetlen sertésben sem mutatták ki a sertéspestist, az intézkedések a megelőzést szolgálják. A gazdáknak a legfontosabb feladata a védekezés, ezért fontos hogy betartsák az előírt szabályokat, hiszen a betegség ellen még nincs vakcina sem gyógykezelés.

– Tilos a zöldtakarmány etetése, nagyon fontos hogy a friss alomanyagot pihentetni kell, nem szabad közvetlenül az állatok alá tenni, a tömegtakarmányt is csak meghatározott időt követően szabad az állatokkal feletetni, illetve a telep zártságát – a legkisebb állattartó helyeket is komolyan kell venni, kerítéssel meg kell akadályozni, hogy a vaddisznók akár csak a környezetébe is eljussanak a házi sertéseknek – fűzte hozzá a szakember.

Magyarországon változott a fertőzött területek nagysága: Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is ilyen területté vált. Fontos, hogy az állattartók betegség gyanúja esetén sürgősen keressék fel a helyi állatorvost, amennyiben betartották az állategészségügyi szabályokat, akkor 100%-os állami kártalanítás illeti meg őket akár a gyanú akár a betegség miatt kerül sor az állomány felszámolására –tette hozzá a szakember.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - Az aranyostarajos kiskakas
09:10
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Méhkeréki román táncok
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Ciprus
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A békakirály papucsa
18:11
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip – mozi magazin
19:58
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság