Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hertelendy emléke

Hertelendy emléke

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hertelendy Gábor születésének 277. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a Vármegyeházán. A legendás parancsok emléktábláját 2017-ben helyezték el az épület homlokzatán, amit azóta minden évben ünnepélyes keretek között megkoszorúznak. A huszárdalok mellett pedig a Hertelendy-induló is felhangzott.

Huszárnótával kezdődött a Vármegyeházán az a megemlékezés, amellyel Hertelendy Gáborra, a több mint kétszáz éve alapított Nádor huszárezred atyjára emlékeztek. A Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület minden évben ünnepélyes keretek között rója le tiszteletét a legendás parancsnok előtt.

– Ahogy mondják, akire emlékeznek az nem hal meg, az nem megy ki a köztudatból. Éppen ezért 2000-től mindig megemlékeztünk a október 26-án a Nádor huszárezred megalakulásáról, viszont 2017-ben sikerült emléktáblát állítanunk magának Hertelendy Gábor altábornagy úr részére is és ettől az évtől kezdve az ő születésnapját is mindenkor megünnepeljük – fejtette ki Mihalik József, a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület vezetője.

Hertelendy Gábor a 12. Nádor huszárezred alapítója a katonai szolgálatot követően Gyöngyösön telepedett le. Ezt követően halála előtt vagyonát egy katonai akadémia létrehozásának céljából a városra hagyta.

– Gyakorlatilag az ő nevéhez kötődik, hogy 1800. október 26-án itt megalakult a Nádor huszárezred, amelynek ő volt az első alapító parancsnoka. Azt követően igen sikeres katonai pályafutást futott végig, élt meg. A végén, amikor nyugállományba vonult, akkor itt Gyöngyösön telepedett le. Ezért az egész élete során kifejtett katonai tevékenységéért mi hálásak és büszkék vagyunk rá – tette hozzá Mihalik József.

Az ünnepi beszédek után az egyesületek, a civil szervezetek, valamint az önkormányzat elhelyezték koszorúikat a parancsok emléktáblájánál. Az ünnepség végén az Abasári kórus pedig elénekelte a Hertelendy-indulót.


Tovább az archívumra