Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új oktatási módszer

Új oktatási módszer

Szakmai programbemutatót tartottak a Recski Jámbor Vilmos Általános Iskolában az informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakításáról. Az EFOP-os pályázat 2 éve indult és idén novemberben zárul, majd 5 év fenntartási időszak követi. A közel 75 millió forintos támogatású projekt annak érdekében jött létre, hogy a tanulókat új oktatási módszerekkel és eszközökkel segítsék a hatékonyabb tanulásban és társadalmi szerepvállalásban.

Ma már nem lehet egy szál krétával a tanulók figyelmét lekötni, hiszen már egész kiskorban megtanulják használni a multimédiás eszközöket, ezért új oktatási módszerekre van szükség – mondta el Horváth Márta, tankerületi igazgató a Recski szakmai programbemutatón. Ezért szükséges egy olyan módszertan, mely illeszkedik az intézmény pedagógiai programjához, kulturális adottságaihoz és hozzájárul az alap és kulcskompetenciák fejlesztéséhez, illetve egészségtudatos magatartás kialakításához – tette hozzá.

– A legfőbb célunk az, hogy a gyerekek a mindennapjaikat a lehető legjobb, legszebb környezetben töltsék és a mindennapi nevelő, oktatómunka hatékonysága, minősége az olyan legyen, hogy minden gyermek számára a saját tempójában a saját képességeinek megfelelő fejlődést biztosítson – magyarázta.

A módszertan kidolgozásában és kipróbálásában 3 általános iskola működött közre, a recski, a gyöngyösoroszi és a csányi. Érsek Vencelné, a recski iskolaigazgató fontosnak tartja, hogy a gyerekek szeressenek iskolába járni és érdekessé tegyék számukra az oktatást – a mostani projekt pedig pont ezt szolgálja. Az új módszerek segítségével az iskolások könnyebben el tudnak helyezkedni a társadalomban, hiszen aktív részeseivé válnak az óráknak, megtanulják, hogyan kell a konfliktusokat kezelni, fejlesztik személyiségüket, közösségben való részvételüket.

– Teljesen bele fog épülni, hiszen élvezték az iskolai kertnek a munkáit, nagyon szerettek újságírással foglalkozni, rádiózni, az innovációs programokban népi hagyományoknak a felelevenítése szintén egy csodálatos dolog és nagyszerű feladat és lehetőség mind pedagógusnak mid gyerekek számára. Az én általam kidolgozott program pedig mindennek az alapja én úgy gondolom, minden tantárgynak az oktatását segíti, ha a gyerekek békések, nyugodtak és egymásra figyelnek – sorolta Érsek Vencelné, a Recski Jámbor Vilmos Általános Iskola igazgatója.

Ottjártunkkor a gyerekek éppen október 6-i műsorukat adták elő az újonnan telepített iskolarádió stúdiójában. A diákok élvezik a foglakozásokat, Márton azt is elmondta, milyen szerepet vállal az új eszközök segítségével.

A szakmai napon bemutatták az új eszközöket, oktatási módszereket, fejlesztéseket és termeket – köztük a meditációs szobát, ami a gyerekek lelki és fizikai egészségét szolgálja, valamint az iskolakertet, amit a tanulók maguk művelhetnek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:13
Zongoraavató hangverseny (részlet)
09:18
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Sport7 1. rész – sport magazin
10:01
Reklám
10:04
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Üzleti negyed – gazdasági magazin - ismétlés
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - A kiskakas gyémánt félkrajcárja
18:07
Ízelítő - Különkiadás
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
G25 – gazdasági magazin
19:01
Reklám
19:04
Méhek nyomában - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
A szomszéd vár – turisztikai magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság