Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lámpás felvonulás

Lámpás felvonulás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Márton-napot tartottak a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskolában. Ezen a napon számos liba témájú foglalkozáson vehettek részt a tanulók és a tanórákba is belecsempészték Szent-Mártont, így libás matekoztak, libás történeteket olvastak és kifestőket készítettek. Az este folyamán pedig műsort adtak elő a gyerekek a Szent Bertalan templomban, végül a hagyományokhoz hűen lámpásokkal vonultak végig a Főtéren.

Szent Márton napján műsorral készültek a Rákóczis diákok, akik a Szent Bertalan templomban felelevenítették életét és püspökké avatását. A pedagógusok számára fontos, hogy a gyerekek megismerjék a püspök életét és példát vegyenek róla, hiszen véleményük szerint a mai világra ráfér az emberi jóság.

– Kedvelik ezeket a libás történeteket, szeretik a libás rajzokat, dalokat – könnyű velük megszerettetni és elfogadtatni és megérteni azt, hogy a köpeny felezés az Szent-Mártonnak egy nagyon jó cselekedete volt és ő innentől kezdve Jézusnak szentelte az életét. Mi is mint katolikus iskola tanulói, ha nem is Jézusnak szenteljük az életünket, de jót azért tudunk cselekedni, le tudunk mondani dolgokról és esetleg számolunk magunkba 20-ig és jók vagyunk. Erre egész héten figyelmeztettük őket – mondta el a szervező, Kocsisné Jánoska Judit.

A műsort követően Balog Gyula plébános beszédében elmondta, hogy Szent-Márton volt az első olyan európai szent, aki nem vértanúságért lett az, de olyan hősiesen élte a szeretetet, tette a jót, hogy az egyház halála után rögtön szentté avatta.

– Ezt kívánom nektek, hogy míg együtt vagytok, hogy ez a szeretet legyen bennetek meg közöttünk, ami Mártonban is volt és anyuék és apuék között is és a családotokban is – fejtegette a plébános.

A plébános megáldotta a jelenlévőket és családjukat.

A nap fénypontja az esti felvonulás volt, amikor a pedagógusok, szülők és gyermekek több száz lámpással sétáltak végig a Fő téren.


Tovább az archívumra