Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A magzati élmények hatása

A magzati élmények hatása

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A magzati és születési élmények hatása személyiségünk és sorsunk alakulására” címmel tartott előadást Orosz Katalin klinikai szakpszichológus Gyöngyösön, a Nyitott Akadémia szervezésében. Az előadó munkája során számos megdöbbentő következtetésre jutott, amelyeket úgy a várandós anyáknak, a gyakorló szülőknek, mint a saját életproblémáik hátterét megfejteni kívánó felnőtteknek érdemes megismerniük.

Ma már tudományos kutatások is alátámasztják, hogy mire a kisbabát a születése után először megöleli édesanyja, magzatként már számos olyan élményt szerzett, melyek tapasztalattá sűrűsödve döntően befolyásolják sorsa további alakulását. Orosz Katalin a transzperszonális pszichológia irányzatának egyik legnevesebb képviselője, aki a várandósság és a szülés-születés lélektani hatásait kutatja. Fontosnak tartja, hogy már a várandósság alatt minél kevesebb stressz hatás érje az édesanyákat.

A szülés előtt tehát a negatív érzések redukálása a cél, a születés alatt átélt stresszre pedig az édesanya természetes jelenléte az elsődleges megoldás – vallja Orosz Katalin.

Az előadó számos alkalommal tapasztalta meg a születés és a magzati kor kellemetlen élményeinek korlátozó hatását, ezért 8 évvel ezelőtt megalkotta saját módszertanát a születési élmény pszichoterápiás feldolgozására.


Tovább az archívumra