Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megvannak az eredmények

Megvannak az eredmények

Szennyvíz jellegű víz folyt a Mátrai Erőmű környéki patakokba – derül ki abból a vízmintából, amit a Greenpeace munkatársai vettek a múlt héten. Az eredmények most érkeztek meg és azt mutatják, hogy a vízminta szervesanyag-tartalma többszörösen meghaladta a vízfolyásokra megengedett határértékeket. A Greenpeace azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen vizsgálják ki az esetet, és hozzák nyilvánosságra a szennyezés okát és a kezelésének módját.

A múlthéten egy lakossági bejelentést követően vett mintákat a Mátrai Erőmű környéki vizekből a Greenpeace Magyarország. Ezeket a mintákat ezután akkreditált laboratóriumba vitték, ahol az eredményekből az derült ki, hogy az erőmű telephelyéről kifolyó patakban gyakorlatilag szennyvíz jellegű víz folyt – állítja a Greenpeace.

– Ez az a pont, ahol gyakorlatilag bevezették az Őzse-völgyi tározóból kijutott vizet. Nem teljesen egyértelmű, hogy milyen jellegű folyadék került ebbe a kis patakba, de az biztos, hogy nagyon jelentős mennyiségben mértünk szerves anyagot. Lényegesen magasabb volt a szerves anyag tartalma, mint amit a Magyar és az Európai Uniós határértékek megengednek. Ez az úgynevezett kémiai oxigén igény, ami a szerves anyag tartalmat mutatja ez gyakorlatilag négy-ötszöröse, mint amit a határértékek megengednek – sorolta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyi szakértője.

Simon Gergely elmondta, további vízmintákat is vettek, például a Bene patakból, ebben a mintában a határértékeket súroló eredményeket kaptak, míg a Nyiget patakból mért víz már teljesen tiszta volt. A szakértő hozzátette: a Greenpeace-hez helyi lakosok által vett vízminták is eljutottak melyek hasonló eredményeket mutattak, mint a telephelyről kifolyó patakban mért minták.

– A lakosok által adott mintának az összetétele gyakorlatilag megegyezett azzal a mintával, amit mi vettünk a hígítás előtt. Tehát ez alapján feltételezhetjük, hogy a Bene patakba gyakorlatilag ez a tisztítatlan szennyvíz jellegű folyadék folyt a szerdai a délelőtti órákban, tartva a Tisza felé – hangsúlyozta.

A szakértő hozzátette: senkinek nem javasolja a vízben történő fürdést és a víz fogyasztását sem. A Greenpeace Magyarország az eredményeket eljuttatja a helyi önkormányzatnak, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, valamint Kormányhivatalnak, és azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen hozzák nyilvánosságra a szennyezés okát, körülményeit.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
09:14
Kaláka együttes koncert (részlet)
09:16
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Döntés előtt 1. rész – közéleti magazin
10:01
Reklám
10:04
Döntés előtt 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Moziklip – mozi magazin
10:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:12
Jázmin néptáncegyüttes gála (részlet)
18:16
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Sport7 1. rész – sport magazin
19:01
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Üzleti negyed - gazdasági magazin
20:12
Reklám
20:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság