Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem tudnak fizetni

Nem tudnak fizetni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Holnap lejár a határidő, 100 millió forintot kellene kifizetnie a Gyöngyöspatai Önkormányzatnak, illetve a tankerületnek a szegregált oktatásban részt vevő roma diákok családjának. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján elmondta: továbbra is igazságtalannak tartja a kúria döntését. Hozzátette: a kellő összeg nem áll rendelkezésre, ezért a holnapi nappal nem tudja sem az önkormányzat, sem a KLIK folyósítani a megítélt kártérítést, ezért újabb egyeztetést kezdeményeznek a felek között, hogy más megoldást találjanak.

Nem tudja folyósítani a megítélt kártérítési összeget Gyöngyöspata önkormányzata és az iskolát fenntartó tankerület, más megoldást kell találni. Ezt Horváth László mondta el mai sajtótájékoztatóján. Mint arról már televíziónk is beszámolt, 2004 és 2017 között elkülönítve tanultak és alacsonyabb színvonalú oktatásban részesültek a Gyöngyöspatán tanuló roma diákok. Az Egri Törvényszék ítéletében első fokon megállapította az osztályok közötti jogellenes elkülönítést, de mivel ezt sem a korábbi fenntartó önkormányzat, sem a KLIK nem ismerte el, fellebbeztek. Az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben jóváhagyta és fizetésre kötelezte az érintetteket. Eszerint a holnapi nappal az önkormányzatnak több mint 82 millió forint kártérítést kellene fizetnie, az iskolát fenntartó tankerületnek pedig közel 18 millió forintot. Horváth László szerint a bírósági eljárás több sebből vérzik, hiszen például az életesély vesztés és lelki sérülés bizonyításában sem kértek szakértői segítséget, és nem vették figyelembe azt sem, hogy a diákok hány órát hiányoztak az iskolából.

– Olyan tanulók is vannak, akik most kártérítést kapnának, vagy kártérítésre jogosultak, akik egy évben több mint 100 órát hiányoztak. Tehát azokra a napokra is jár nekik a kártérítés, amikor nem is voltak iskolában – fogalmazott Horváth László.

A bíróság szerint azonban ezért az iskola a felelős, hiszen jobban kellett volna motiválni a diákokat, hogy bejárjanak az órákra. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a bíróság lesöpörte az asztalról az alperes indítványát, miszerint a kártérítést nem készpénzben, hanem oktatással, képzéssel biztosítanák. A bíróság ebben a kérdésben csak a pert szervező, lebonyolító, a roma családokat a perre rávevő alapítvány képviselőjét hallgatta meg, és az alapítvány jogi képviselőjének az értékítéletét vette figyelembe – tette hozzá Horváth László.

– Innen és ezúton szólítjuk fel a pert szervező, kezdeményező, a cigány családokat perre rábíró alapítványt, hogy ne okozzon több kárt, ezzel a pénzszerző akcióval ne sodorjon csődbe egy települést, és tanúsítson önmérsékletet politikai céljai elérésében – fejtette ki az országgyűlési képviselő.

Továbbá felszólítják az alapítványt, hogy a végrehajtást ne kérje, és a fizetési határidő után ne tegyen további lépéseket. Holnap kísérletet tesznek arra, hogy más megoldást keressenek, és egyeztetést kezdeményeznek a felek között, hogy más módon állapodjanak meg.


Tovább az archívumra