Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Még kérhető az influenza elleni védőoltás

Még kérhető az influenza elleni védőoltás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jelenleg még nincs influenzajárvány megyénkben, azonban érdemes elővigyázatosnak lenni, hiszen ez az időszak kedvez a betegségnek. Január második hetében összesen 225-en fordultak influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz, így a szakemberek továbbra is javasolják az oltóanyag beadatását.

Köhögés, torokfájás és egyéb légúti panaszok. Sokan ilyen és influenzaszerű megbetegedéshez hasonló tünetekkel keresik fel a házi orvosukat az utóbbi időszakban. A panaszok száma eddig nem haladta meg az úgy nevezett „járványküszöböt”, de a szakemberek folyamatosan vizsgálják a betegtől vett mintákat, hogy kimutathassák, hogy jelen van e a vírus megyénkben vagy sem.

– Most még nem tudjuk azt mondani, hogy Heves Megyében influenzajárvány lenne, nem értük még el a járványküszöböt. 225 fő fordult orvoshoz, ez még fele annyi, majd amikor 450-en fordulnak, akkor fogjuk elérni a járványküszöböt. Nagyon fontos, hogy elmondjam, hogy még azért a védőoltásra mindig van lehetőség, még mindig lehet kérni az ingyenes védőoltást is, vagy ha valaki nem jogosult az ingyenes, térintésmentes védőoltásra, akkor is a gyógyszertárba kapható – mondta el dr. Nagy Éva háziorvos.

Az oltás beadatását szorgalmazza Dr. Nagy Éva háziorvos is, aki azt mondja az utóbbi időszakban megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az ő rendelőjében is, így mindenkinek csak ajánlani tudja a vakcinát.

– Én minden olyan védőoltást, ami a betegségtől megvéd minden olyan oltást szoktam ajánlani. Nem mindegy, hogy valaki mondjuk három-négy napig, 39-40 fokos lázzal fekszik otthon, ha munkaképes korú, akkor kiesik a munkából, ha idős ember, akkor veszélyeztetve van a krónikus betegsége miatt egészen komoly, akár halálos szövődménye is lehet. A gyermeket megint nagyon megviseli. Tehát úgy, gondolom, hogy mindenkinek érdemes, aki úgy gondolja beadatni ezt az oltást, mert nem lesz beteg – érvelt.

A fokozottan veszélyezettek között vannak a terhes, vagy a már szoptatós kismamák is, hiszen amennyiben elkapják a betegséget, úgy nagy veszélynek tehetik ki a magzatot, vagy a kisgyermeket.

– Nem mindegy egy várandósnak, hogy 40 fokos lázzal esetleg elvetéli a babát. Vagy, ha beteg lesz, akkor elapad a teje, a kisgyermek is megkapja. Tehát én nagyon tudom ajánlani. Ilyenkor én mindig azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy konzultáljanak a nőgyógyászukkal, ha ő javasolja, akkor közösen megjavasoljuk – magyarázta.

Megyénkben eddig a három éven felülieknek adható vakcina 48 százalékát felhasználták, ami közel húszezer adagot jelent, de a szakemberek azt mondják, még bőven van oltóanyag.


Tovább az archívumra