Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hősökre és áldozatokra emlékeztek

Hősökre és áldozatokra emlékeztek

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja. Az emléknap az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója. A hősök és áldozatok tiszteletére Gyöngyösön is koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség és a gyöngyösi Fidesz-KDNP frakció.

75 éve szabadult fel az Auschwitzi haláltábor. Január 27-e a nemzetközi holokauszt emléknapja. Gyöngyösön is megemlékeztek az áldozatokról és hősökről a gyöngyösi Fidesz-KDNP frakció képviselői és a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke.

– Én úgy gondolom, hogy mindenképpen szükséges emlékeznünk azokra az emberekre, akiket vallási hovatartozásuk miatt elhurcoltak, megaláztak és elpusztítottak – vélekedett Kiss Tivadar frakcióvezető.

Weisz Péter beszédében elmondta, hogy ebben a szörnyű korszakban több 100 ezer magyar-zsidó halt meg.

– A nemzeti szocializmus elképzelése az volt, hogy kiírtja a 11 millió európai zsidót. Nem sikerült. 6 millió áldozat van. Idézni tudom Áder János köztársasági elnök urat, aki azt mondta, hogy Auschwitz a legnagyobb magyar temető, hiszen közel 600 ezer magyar-zsidó és közel 30 ezer magyar-cigány vesztette életét – fejtette ki.

Az elnök kiemelte, hogy Gyöngyös mindig is befogadó város volt, a legrégebbi korok óta vannak itt zsidók, akik a legnehezebb időszakokban is viszonylagos békében élhettek itt.

– Erről mindig emlékezni kell, különösen abban a korban, amikor újból kezdi felütni a fejét az antiszemitizmus. Amikor Európából tömegével menekülnek és félnek a zsidók. Nagyon fontos megemlékezni arról, hogy ez nálunk soha többet ne forduljon elő – tette hozzá.

Megemlékeztek Puky Árpádról és Welt Ignácról, valamint Ferenczfalvi Kálmánról, aki a vérkorszakban közel 2000 zsidót mentett meg életét kockáztatva a deportálástól, a biztos haláltól. A megemlékezésen a hőstettéért állított emléktáblát is megkoszorúzták.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:57
Natura nap - Dr. Gyürky Melinda előadása
15:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark - dokumentumfilm
16:32
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
A Templomfestő - dokumentumfilm
19:05
Reklám
19:06
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság