Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Senki se fázzon!

Senki se fázzon!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ne fázzon senki! Ez a célja az úgynevezett Szabadfogas akciónak, amelyhez a gyöngyösi Vöröskereszt is csatlakozott. A kezdeményezés lényege, hogy a rászorulók ingyen vehetnek el kabátot egy fogasról, melyre bárki rá is akaszthatja a már nem használt kabátját. Az akció február végéig tart, de ha marad a hideg, akkor folytatják.

„Ha fázol, vegyél el egy kabát, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet” – ez a jelmondata a Szabadfogás akciónak, melyhez a gyöngyösi Vöröskereszt csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy a nagy hidegben minden rászorulónak jusson meleg kabát.

– Nagyon sok ember szégyelli azt, hogy bejöjjön kérni, vagy elmenjen kérni úgymond, még ha fázik is és ez egy lehetőség arra és látjuk is, hogy bátrabban ide jönnek az emberek és nyílván nem leskelődünk, de azért volt már, hogy kijöttünk és látjuk, hogy nézelődnek és felpróbálják. Nincs ez a szégyenérzetük, hogy ők felpróbálják és elvisznek egy kabátot – mondta el Magyariné Havasi Edina, a Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezetének vezetője.

A városban élők többsége örül a kezdeményeznek és rendszeresen hoz kabátot a fogasra. A legtöbben úgy gondolják, nem engedhető meg, hogy bárki is fázzon ebben a hidegben, így arra bíztatnak másokat is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Az akció sikeres, hiszen szinte minden nap hoznak és visznek is kabátot – mondta el a területi vezető, aki hozzátette, vannak, akik bizalmatlanok és attól tartanak, nem rászorulóhoz kerül a támogatás, mégis úgy gondolja, kölcsönös bizalom nélkül ez a kezdeményezés nem működhetne.

– Voltak kételyeim egy kicsit, itt nyilván egy kicsit a visszaélésekkel vagy, hogy hol lesznek el hagyva kabátok, vagy ki mennyit visz. Ezzel kapcsolatban én azt tudom mondani, hogy akiben ez felmerül az ilyen, hogy ez a kölcsön bizalmon kell, hogy alapuljon. Ha abszolút nem próbálunk segíteni az embereken és mindig van félelmünk, akkor valóban kialakul az a helyzet, hogy elmegyünk egymás mellett – fejtegette a területi vezető.

A területi vezető hozzátette: február végéig várják a kabátokat, de ha marad a rossz idő, az akció is tovább tart.


Tovább az archívumra