Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Életmentő

Életmentő

Elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja. Az alkalmazás egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyek a hívás során azonnal a mentők rendelkezésére állnak. Emellett pontos helymeghatározást is küld a szakemberek számára. A számos egyéb funkció mellett a magyarázó ikonok kialakításának köszönhetően siketek és némák is tudják használni, és azok is, akik nem tudnak magyarul.

ÉletMentő – így hívják azt az új és ingyenes applikációt, amit a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közösen indított el január 23-án. Az alkalmazás célja, hogy az emberek számára gyorsabbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé tegye a mentők hívását. Az applikáció több szempontból is előnyösebb lehet, mint egy hívás, hiszen itt előre feltölthetjük saját egészségügyi adatainkat, amit a jelzés esetén azonnal megkapnak a szakemberek.

– Amikor megnyomja a piros vészgombot, akkor már a mentők központjába jelentkezik a vészhívás, és az applikáció előre megadott, feltöltött adatokat egy adatcsomagban elküldi a mentők diszpécserének. Adott esetben, amikor a mentőautót küldik, akkor a mentőautóban már a bajba jutott félnek az adatai megjelennek – részletezte Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Egy másik nagy előnye az applikációnak, hogy a mobiltelefon helyzetét is elküldi a mentő számára, így ha valaki nem rendelkezik helyismerettel, a szakemberek akkor is tudni fogják a baleset pontos helyét.

Az applikációban megtalálható egy egészségügyi tájékozató is, melyben segítséget kaphatunk, hogy mi magunk hogyan láthatunk el egy bajbajutottat.

– Van egy adatbázis, amelynek köszönhetően például megmutatja a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárat, kórházat, félautomata defibrillátort. Valamint egy általános elsősegélynyújtó-kisokos is részét képezi ennek az applikációnak, amely kis ikonokon keresztül rövid leírással általános elsősegélynyújtó ismereteket nyújt.

A programot pár nap alatt már több mint 250 ezren töltötték le, és már volt, hogy ezen keresztül hívták a mentőket sikeresen – árulta el Leskó Diána, aki hozzátette a programot bárki elérheti akár Android, vagy IOS készülékeken.

Az applikációt nem csak itthon, de külföldön is, például Szlovákiában és Csehországban is lehet használni.

A programmal kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat bárki tehet, hiszen az applikációt folyamatosan fejlesztik.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság