Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Életmentő

Életmentő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja. Az alkalmazás egyik nagy előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat, melyek a hívás során azonnal a mentők rendelkezésére állnak. Emellett pontos helymeghatározást is küld a szakemberek számára. A számos egyéb funkció mellett a magyarázó ikonok kialakításának köszönhetően siketek és némák is tudják használni, és azok is, akik nem tudnak magyarul.

ÉletMentő – így hívják azt az új és ingyenes applikációt, amit a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közösen indított el január 23-án. Az alkalmazás célja, hogy az emberek számára gyorsabbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé tegye a mentők hívását. Az applikáció több szempontból is előnyösebb lehet, mint egy hívás, hiszen itt előre feltölthetjük saját egészségügyi adatainkat, amit a jelzés esetén azonnal megkapnak a szakemberek.

– Amikor megnyomja a piros vészgombot, akkor már a mentők központjába jelentkezik a vészhívás, és az applikáció előre megadott, feltöltött adatokat egy adatcsomagban elküldi a mentők diszpécserének. Adott esetben, amikor a mentőautót küldik, akkor a mentőautóban már a bajba jutott félnek az adatai megjelennek – részletezte Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Egy másik nagy előnye az applikációnak, hogy a mobiltelefon helyzetét is elküldi a mentő számára, így ha valaki nem rendelkezik helyismerettel, a szakemberek akkor is tudni fogják a baleset pontos helyét.

Az applikációban megtalálható egy egészségügyi tájékozató is, melyben segítséget kaphatunk, hogy mi magunk hogyan láthatunk el egy bajbajutottat.

– Van egy adatbázis, amelynek köszönhetően például megmutatja a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárat, kórházat, félautomata defibrillátort. Valamint egy általános elsősegélynyújtó-kisokos is részét képezi ennek az applikációnak, amely kis ikonokon keresztül rövid leírással általános elsősegélynyújtó ismereteket nyújt.

A programot pár nap alatt már több mint 250 ezren töltötték le, és már volt, hogy ezen keresztül hívták a mentőket sikeresen – árulta el Leskó Diána, aki hozzátette a programot bárki elérheti akár Android, vagy IOS készülékeken.

Az applikációt nem csak itthon, de külföldön is, például Szlovákiában és Csehországban is lehet használni.

A programmal kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat bárki tehet, hiszen az applikációt folyamatosan fejlesztik.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - A játékmackó
09:07
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Törökország
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Pasterzen gleccser - természetfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Szlovákia
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A falánk tyúkocska
18:11
Világörökség - Parádsasvár 
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság