Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Félévi

Félévi

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kiosztották a félévi bizonyítványokat. A rendőrség ezzel kapcsolatban, közleményben hívta fel az érintett szakemberek, szülők és diákok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek az esetlegesen szorongó, vagy elcsellengő diákokra.

Kicsöngetnek az iskolában. Egy félév most zárult le. És bár most még csupán értesítést kapnak a tanulók arról, milyen munkát végeztek eddig, sokan – és úgy tűnik, egyre többen vannak, akik alul – vagy túl értékelik ennek jelentőségét. Az elmúlt években akár szélsőséges reakciókról is sokat lehetett olvasni. Ezzel kapcsolatban most felhívást adott ki a rendőrség, amelyben arra figyelmeztetnek, figyeljünk az esetlegesen a jegyeik miatt szorongó gyerekekre.

Az e-napló bevezetésével már nehezebb eltitkolni a jegyeket a szülők elől, ettől függetlenül előfordulhat, hogy a gyerekek félnek a felelősségre vonástól.

A szakemberek azt mondják, nem bűnbakot kell keresni, akár a tanár, a diák vagy a szülő személyében, hanem kölcsönösen támogatva egymás munkáját, közösen megtalálni a megoldást. Fontos az őszinte bizalmas viszony a szülő és a gyermek között.

– Mindennek az alapja a megbeszélés. Sok esetben nem mernek a szülőnek szólni, mert szigorú, büntetés lesz. Nem gondolom, hogy ez a módja az iskolában való teljesítésnek, őszintébb kiteljesedettebb kapcsolat alakuljon ki.
Egyes esetekben a tanulási problémák mögött meghúzódhatnak családon belüli konfliktusok is, ami miatt a gyerek nem tud teljesíteni – magyarázta Klézli Andrea pszichológus.

Rossz osztályzatok esetén, fontos, hogy a szülők a jegyek kijavítására kidolgozott közös stratégia megbeszélésére helyezzék a hangsúlyt. Ha szükséges, forduljanak a gyerekkel pszichológushoz vagy más szakemberhez, eltűnése esetén pedig azonnal értesítsék a rendőrséget.


Tovább az archívumra