Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Duális képzés

Duális képzés

A felsőoktatási duális képzésről tartott fórumot a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gyöngyösön. A program célja, hogy a városban tanuló fiatalok számára bemutassák a képzési lehetőségeket, az ehhez kapcsolódó vállalati partekeret, valamint intézményeket.

Ismét Gyöngyösön tartott felsőoktatási duális képzési fórumot a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a városban tanuló több száz végzős középiskolás számára. A cél az volt, hogy a fiatalok megismerjék továbbtanulási lehetőségeiket és tisztában legyenek az úgynevezett duális képzési forma előnyeivel, azzal, hogy már a képzés alatt megszerezhetik a gyakorlati tudást is és pénzt is kereshetnek.

– Célunk az az, hogy megmutassuk az itt Gyöngyös és térségében élő fiataloknak, hogy milyen lehetőségeik vannak felsőoktatás keretében arra, hogy helyi vállalkozásoknál szerezzék meg gyakorlati ismeretüket. Ehhez kapcsolódóan olyan felsőoktatási képzésben vegyenek részt, ami erős gyakorlat orientáltságú és úgy szerezhet képesítést valaki fiatal, hogy gyakorlatát itthon, Gyöngyösön tölti – magyarázta File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere úgy véli, nagy problémát jelent a térségben a diákok elvándorlása, ezért fontos, hogy marasztalni tudják az itt tanuló fiatalokat és elhelyezkedési lehetőséget találjanak helyben is.

A tájékoztató mellett a képzéshez kapcsolódó környékbeli vállalatok is bemutatkoztak, köztük az egyik helyi autóalkatrészeket gyártó cég is, aki évek óta fogad duális képzésben résztvevőket. Így került a céghez Bartha Dániel is, aki azóta a cég alkalmazottja lett és minden fiatalt arra biztat, válasszák a duális képzést, hiszen szerinte rengeteg előnnyel jár.

– Akárhova is kerül az ember, igazából maga a tapasztalat, ami sokat számít később a munkaerőpiacon. Meg annak az átlátása, hogy hogyan működik egy ipari vállalat, mert egyetemen tapasztalatom szerint ez nem igazán adódik meg, mivel teljesen mások a követelmény rendszer és az elvárások – vélekedett Bartha Dániel, a SEISSENSCHIMDT Precision Components Kft. mérnök munkatársa.

A gyöngyösi kitérőgyár HR vezetője azt mondja, rendszerint felveszik azokat, akik ebben a képzési formában tanultak.

– Nyári gyakorlaton szoktunk megismerkedni velük és az akivel úgy látjuk, hogy tudunk hosszútávon együttműködni, illetve ő is érdeklődik a cégünk tevékenysége iránt őket gyakornoki programban szoktuk foglalkoztatni. Elmondhatom, hogy mérnöki területen, illetve magába a fizikai állományunknál is az elmúlt pár évben azért az új munkatársakat ezekből a körökből vettük fel – ismertette Nagy Mariann.

A gyerekek örültek a lehetőségnek, hiszen úgy gondolják ez nagy segítség számukra a választásban.

Az eseményen összesen 5 cég, valamint 3 egyetem várta az érdeklődőket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
09:15
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom_1. rész
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A bolond falu
18:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság