Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Veszélyes fák

Veszélyes fák

Legalább egy tucat több mint 150 éves és közel 200 éves bükkfa kivágását tervezik Kékestetőn, az élet- és vagyonvédelem miatt. A legutóbbi szeles időjárás során, olyan vastag ágak szakadtak le a turisták által közkedvelt területeken, hogy az Egererdő Zrt. a többi tulajdonossal egyeztetve, kijelölte az életveszélyes egyedeket, melyek eltávolítását hamarosan elvégzik.

Narancssárga és kék x-ek az öles fákon, a kékestetői csúcskő szomszédságában. Ezeket a fákat kivágásra ítélték, mert életveszélyesek – magyarázza az erdészetvezető.

– Itt az ország tetején több olyan fa van, ami 150 éves kort is meghaladta, 180-190 éves egyedek is vannak, ebben a korban már a bükkfa potenciálisan is veszélyes. Itt a frekventált helyen az élet és vagyonbiztonsági szempontok felülírják az ökológiai szempontokat – magyarázza Dudás Béla.

Itt a fák között folyamatosan sétálnak, a padokon megpihennek a turisták. Ennek az emlékhelynek az egyik padját is egy a magasból lezuhanó gally törte össze, csak a szerencsén múlt, hogy éppen nem volt alatta senki. A fák közé épült étteremnek is rendszeresen megrongálják a tetejét a leszakadó faágak, legutóbb a hét eleji szélben zuhantak le a méretes ágak.

A Kékestető Nonprofit Kft. már a nyáron kivágatott két fát balesetveszély miatt – tudtuk meg a sípálya üzemeltetőjétől. Ezek tönkjén jól látható, hogy a belsejük teljesen odvas és üreges volt.

Itt a sípályakezelő házak tetejét is megrongálták a letörő faágak, ez a gally pedig a palatetőbe fúródott. Itt a sífelvonó, és a gépek is veszélybe kerülhetnek. Így az erdészet szakemberei a tulajdonosokkal egyeztetve felmérték a veszélyes fákat, és hamarosan kihasználva a hó hiány miatti gyérebb forgalmú időszakot, ki is vágják azokat. A turista utaktól távolabb eső fáknál már az ökológiai szempontok érvényesülnek, így azok kivágása nem szükséges. Ezek az úgynevezett biotóp fák jelentős szerepet játszanak az erdei életközösségben.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:57
Natura nap - Dr. Gyürky Melinda előadása
15:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark - dokumentumfilm
16:32
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
A Templomfestő - dokumentumfilm
19:05
Reklám
19:06
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság