Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Döntés előtt

Döntés előtt

Elfogadhatja a város idei költségvetését csütörtöki ülésén Gyöngyös képviselő-testülete. Ennek értelmében feszes, de tartható gazdálkodás várható. Az önkormányzati lakások bérleti díja idén biztosan emelkedni fog és arról is tárgyalni kell, mi lesz azokkal, akiknek lejár a bérleti joga. A frakcióvezetők azt hangsúlyozzák, a kérdésben igyekeznek alaposan megfontolt, szociális szempontokat is mérlegelő döntést hozni.

13 és fél milliárd forintról születhet döntés a csütörtöki testületi ülésen, ha elfogadják az idei költségvetést. Ennek nagy része átfolyó pénz, tehát kötött, hogy mire használható fel. Mintegy 500 millió forint körül tartalmazza a tervezet a nem kötelező feladatok támogatását. Ennek nagy részét fejlesztésre költik, de intézményi és civil támogatásokat is tartalmaz, az előző évihez hasonló mértékben.

A büdzsé 50 milliós általános tartalékkal is számol. 100 milliónál többet költenek tisztasági feladatokra, jelentős tétel a parkgondozás, tartalmaz 30 milliós járdafelújítási keretet, de jut az úthálózat és a tömegközlekedés fejlesztésére is. A tervezést idén a növekvő állami elvonások nehezítik, de igyekeznek, hogy minden fontos feladatra jusson – mondta Végh Attila frakcióvezető.

A csütörtöki ülés egyik legfontosabb kérdése a költségvetés mellett, hogy hogyan változik a város lakásrendelete. Egyrészt elkerülhetetlen egy bérletidíj-emelés – az előterjesztés szerint 500 forintról 800 forintra négyzetméterenként, másrészt fontos változás, hogy egy 7 évvel ezelőtti rendelet értelmében idén sok bérlőnek lejár a bérleti jogviszonya. Most úgy tűnik, maradhatnak, de további bérleti díj emelkedéssel kell kalkulálniuk:.

Végh Attila azt mondja, szerencsés volna valamiféle türelmi időt bevezetni, illetve tekintettel kell lenni a régóta ott élő – főleg idős bérlők szociális helyzetére is. Abban, hogy elkerülhetetlen a díjemelés, Faragó Tamás is egyetért.

Hozzátette, mivel a karbantartási díjak és a szakmunkák is drágultak – ezzel is kalkulálni kell az emelés során. Kiss Tivadar is osztja ezeket a véleményeket, azt mondja, körültekintően kell eljárni a módosítás során, alapos tárgyalásokra lesz szükség.

Hozzátette, hosszútávon új önkormányzati bérlakásépítési programra volna szükség, állami támogatással. Abban egyetértettek a frakcióvezetők, hogy a téma kapcsán még sok a kérdés, így várhatóan tovább tárgyalja a rendelettervezetet a testület.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:57
Natura nap - Dr. Gyürky Melinda előadása
15:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark - dokumentumfilm
16:32
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
A Templomfestő - dokumentumfilm
19:05
Reklám
19:06
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság