Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Döntés előtt

Döntés előtt

Elfogadhatja a város idei költségvetését csütörtöki ülésén Gyöngyös képviselő-testülete. Ennek értelmében feszes, de tartható gazdálkodás várható. Az önkormányzati lakások bérleti díja idén biztosan emelkedni fog és arról is tárgyalni kell, mi lesz azokkal, akiknek lejár a bérleti joga. A frakcióvezetők azt hangsúlyozzák, a kérdésben igyekeznek alaposan megfontolt, szociális szempontokat is mérlegelő döntést hozni.

13 és fél milliárd forintról születhet döntés a csütörtöki testületi ülésen, ha elfogadják az idei költségvetést. Ennek nagy része átfolyó pénz, tehát kötött, hogy mire használható fel. Mintegy 500 millió forint körül tartalmazza a tervezet a nem kötelező feladatok támogatását. Ennek nagy részét fejlesztésre költik, de intézményi és civil támogatásokat is tartalmaz, az előző évihez hasonló mértékben.

A büdzsé 50 milliós általános tartalékkal is számol. 100 milliónál többet költenek tisztasági feladatokra, jelentős tétel a parkgondozás, tartalmaz 30 milliós járdafelújítási keretet, de jut az úthálózat és a tömegközlekedés fejlesztésére is. A tervezést idén a növekvő állami elvonások nehezítik, de igyekeznek, hogy minden fontos feladatra jusson – mondta Végh Attila frakcióvezető.

A csütörtöki ülés egyik legfontosabb kérdése a költségvetés mellett, hogy hogyan változik a város lakásrendelete. Egyrészt elkerülhetetlen egy bérletidíj-emelés – az előterjesztés szerint 500 forintról 800 forintra négyzetméterenként, másrészt fontos változás, hogy egy 7 évvel ezelőtti rendelet értelmében idén sok bérlőnek lejár a bérleti jogviszonya. Most úgy tűnik, maradhatnak, de további bérleti díj emelkedéssel kell kalkulálniuk:.

Végh Attila azt mondja, szerencsés volna valamiféle türelmi időt bevezetni, illetve tekintettel kell lenni a régóta ott élő – főleg idős bérlők szociális helyzetére is. Abban, hogy elkerülhetetlen a díjemelés, Faragó Tamás is egyetért.

Hozzátette, mivel a karbantartási díjak és a szakmunkák is drágultak – ezzel is kalkulálni kell az emelés során. Kiss Tivadar is osztja ezeket a véleményeket, azt mondja, körültekintően kell eljárni a módosítás során, alapos tárgyalásokra lesz szükség.

Hozzátette, hosszútávon új önkormányzati bérlakásépítési programra volna szükség, állami támogatással. Abban egyetértettek a frakcióvezetők, hogy a téma kapcsán még sok a kérdés, így várhatóan tovább tárgyalja a rendelettervezetet a testület.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet) 5.
10:05
Reklám
10:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
18:08
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:08
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Egyiptom 1. rész
20:12
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság