Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesebb gyermek született

Kevesebb gyermek született

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közel 800 gyöngyösi gyermek látta meg tavaly a napvilágot, kevesebb, mint az elmúlt néhány évben. A legnépszerűbb nevek a lányok körében továbbra is az Anna, a Hanna és a Luca, a fiúknál pedig a Kevint választották a legtöbben. A halálozások száma viszont megnőtt, közel ezren vesztették életüket 2019-ben városunkban.

Nagyot ásít Krisztián, az idei év első gyöngyösi babája a Bugát Pál Kórházban. Ő már az idei születésszámot erősíti, pedig édesanyja tavaly karácsonyra volt kiírva.

Kevesebb gyöngyösi gyermek született 2019-ben, mint az elmúlt néhány évben, számuk nem éri el a 800-at. Nagyjából azonos arányban születtek fiúk és lányok, és több ikerpárnak is életet adtak városunkban.

– 789 gyermek született Gyöngyösön, és ez egy kicsit kevesebb, mint az ezt megelőző években, de nem számottevően kevesebb, tehát ez a 800 születési átlag az azért megvan – mondta el Dérné Jakosits Ildikó anyakönyvvezető.

Arról egyébként, hogy milyen új nevek kerülhetnek be az anyakönyvezhető utónevek közé, az Akadémia Nyelvtudományi Intézete dönt. Jelenleg közel 2400 női és 1813 férfinevet tartalmaz a lista, így összesen 4188 név közül választhatnak ma Magyarországon. Havonta átlagosan 5-10 névvel bővül a lista. Aki azonban ezek között sem találja meg az igazit, kérvényezhet új nevet, Gyöngyösön is született tavaly olyan baba, aki még egyedüliként viseli a nevét.

– Most anyakönyveztem nemrégen egy Dála nevű kislányt, volt Evolett, a fiúknál Ejfram, ilyen érdekes hangzású nevek, Nenszi, úgyhogy mindig sikerül találni olyat, ami még nem volt, de ez így egy-egy gyermeknek – fogalmazott az anyakönyvvezető.

A legnépszerűbb nevek a lányok körében tavaly sem változtak. Továbbra is közkedvelt névnek számít a Hanna, az Anna, a Luca és a Zsófia, a fiúknál viszont eddig a Noel vezette a népszerűségi listát, tavaly azonban a Kevint választották többen.

Rossz hír viszont, hogy az átlagnál is többen vesztették életüket 2019-ben, 987-en, így elmondható, hogy a halálozási arány magasabb volt Gyöngyösön a születési aránynál.


Tovább az archívumra