Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevesebb baleset

Kevesebb baleset

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tavaly csökkent a közúti balesetek száma megyénkben, az előző évhez képest – tudatta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Az adatok szerint a halálos balesetek száma mérséklődött, míg a súlyos sérüléssel járóké nőtt. A legtöbb balesetet a személygépkocsivezetők okozták, a legtöbb esetben a sebesség helytelen megválasztásával. Mint megtudtuk, sok esetben történt gyalogos gázolás is. Eger után, Gyöngyösön történt a legtöbb baleset a megyében.

Számos ilyen és ehhez hasonló baleset történt a tavalyi év során is, azonban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság felméréseiből kiderült, hogy 2019-ben a közúti balesetek száma csökkent megyénkben. Az adatok szerint a halálos kimenetelű balesetek száma mérséklődött, de a súlyos sérüléssel járóké nőtt. Az előző évekhez hasonlóan a legtöbb balesetet még mindig a személygépkocsi vezetők okozták.

– A baleseti okok közül továbbra is a sebesség hibás és helytelen megválasztása áll a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Ezt követi az elsőbbségi szabályok be nem tartása, ami elsősorban a lakóterületen belül bekövetkező balesetek esetében volt jellemző. Jelentős számú közúti baleset történt a követési távolság be nem tartása, a kanyarodási szabályok megszegése, az előzési szabályok megsértése, valamint a gyalogos szabályok megszegései miatt is- sorolta Erdélyi Róbert, a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Az előző évekhez képest azonban a motorosok által okozott balesetek száma nőtt. A tavalyi évben sok gyalogos gázolás is történt megyénkben, ezeknek nagy részében a járókelő vétlen volt.

– A gyalogosbalesetek nagy részében vétlen volt a gyalogos, emellett természetesen azért volt 20 olyan eset megyénkben, amikor a gyalogos volt az okozó. A gyalogos balesetek esetében a vigyázatlan, hirtelen úttestre lépés volt a legjellemzőbb. A részükre elkövetett, tehát amikor vétlen volt a gyalogos, ezen balesetek esetében azonban jelentős volt a kijelölt gyalogátkelő helyen történő gyalogos gázolás, amely elgondolkodtató adat, nem csak a tavalyi év, de a korábbi évek vonatkozásában is – tette hozzá a szakember.

A statisztikából kiderül, hogy 2019-ben Eger után, Gyöngyösön történt a legtöbb baleset megyénkben. Közel 50 baleset volt az M3-as autópályán, valamint számos motorosbaleset történt a 24 számú főúton. Az adatok szerint a legtöbb baleset a délutáni órákban következett be. Erdélyi Róbert hozzátette, a közúti balesetek számának csökkenését a rendőrség számos kampánya, valamint az ellenőrzések is elősegítették, melyeket az idén is előtérbe helyeznek.


Tovább az archívumra