Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felfüggesztett hiteltörlesztés

Felfüggesztett hiteltörlesztés

Felfüggeszti a kormány a magánszemélyek és vállalkozások által megkötött hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét, meghosszabbítják a rövidlejáratú vállalkozási hiteleket, és a csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5%-ában maximalizálják. Egy független hitelszakértő viszont azt tanácsolja: akinek nem okoz gondot, folytassa a törlesztést.

A koronavírus-veszély miatt kialakult helyzet pénzügyileg is megterheli a vállalkozókat és a magánszemélyeket egyaránt. Van, aki bezárt, van, aki otthonról dolgozik, sokan elvesztették munkájukat, így lassan nehéz lesz fizetni a csekkeket is. A magyar lakosság nagy része hitellel is rendelkezik, a kormány nekik kedvez szerdán közzétett intézkedéseivel, amelyeket a miniszterelnök jelentett be.

“Az első döntésünk, hogy a magánszemélyek és vállalkozások, minden magánszemély és minden vállalkozás, mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük.”

Ezen kívül meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket és a mostantól felvett hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizálják.

A fizetési kötelezettség felfüggesztése minden pénzügyi intézetnél kötött hitelt érint .

– Beletartoznak a jelzáloghitelek, akár lakáscélú, akár szabad felhasználású, babaváró hitelek, CSOK-os hitelek, és beletartoznak a folyószámlahitelek, hitelkártyák, babaváró hitel és még a diákhitel is – magyarázta Koncsos Kinga független hitelszakértő.

Koncsos Kinga azt mondja: mivel a hitelt nem elengedik, hanem felfüggesztik, megnő a futamidő, így azt javasolja, aki tudja, folytassa a törlesztést.

– Aki ugye most esetleg bajba került, a munkahelyéről esetlegesen elküldik, vagy csökken a jövedelme, olyan szektorban dolgozik, akkor azoknak ez nagy segítség lehet, de aki tudja törleszteni, annak én javasolnám, hogy még fizesse, hogyha tudja, mert igazából itt nem elengedésről van szó, hanem csak arról, hogy eltolják a futamidőt, tehát 9 hónappal meghosszabbodik – hangsúlyozta.

A moratórium automatikusan életbe lép, külön kérvényezni kell, ha valaki továbbra is törlesztene, erre a bankok alakítanak ki gyakorlatot, de azt kérik, lehetőleg elektronikus úton tegyék ezt meg.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság