Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bezárnak vagy alkalmazkodnak

Bezárnak vagy alkalmazkodnak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyelőre még nehéz meghatározni, hogy a koronavírus pontosan mekkora károkat fog okozni a magyar gazdaságnak, azonban az már most látszik, hogy az éttermek jelentős része nagy bajban van. Van olyan vendéglátóhely, amely csőd közeli helyzetbe kerülhet, de mindenképp komoly, akár 80 %-os bevételkieséssel számol március, áprilisra. Van olyan vendéglátóhely is, amelyik átalakította kínálatát és áttért a kiszállításra.

Üresek a kávézók és éttermek Gyöngyösön. Egy a napokban született rendelet értelmében a kávézók és éttermek délután 3 órát követően bezárnak, de tetőzi a problémát, hogy a koronavírus-járvány miatt egyre kevesebben mennek ki az utcára, és még kevesebben ülnek be egy-egy vendéglátóhelyre. Van olyan étterem, ami a bezárás miatt elküldte a dolgozókat, és vannak, akik megpróbálnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

– Az a mi koncepciónk, hogy ahhoz, hogy minél több kollégánkat meg tudjuk tartani, csökkentett munkaidőben foglalkoztatjuk őket és reméljük azt, hogy akkor amikor magunk mögött hagyjuk ezt a borzasztóan nehéz helyzetet, akkor lépésről-lépésre fog ez is felépülni. Az én megítélésem szerint ezt az évet mindenféleképpen csökkentett módon kell, hogy végigvigyük – vélekedett Kósa László, Mátra Party Kft. ügyvezetője.

Arcmaszkban és kesztyűben szállítja ez a belvárosi gyorsétterem az ételeket. Az eddigiekhez képest a konyhában is gyakrabban fertőtlenítenek. Ezen felül a napokban érkezik meg a külföldről rendelt szűrős arcmaszk, ami komolyabb védelmet jelent majd mint a jelenlegi. De kihívást jelent az alapanyagok beszerzése is, amihez hozzájárul a pánikszerű felvásárlás is.

– Hétfőn például élesztőt nem tudtunk szerezni, az egyik nagy beszállítónk 150 kilót rendelt rendelt, hétfő délutánra ebből 2,5 kiló maradt. Körülbelül hat nagykert hívtam fel, egyik sem tudott adni élesztőt – mesélte Kovács Sándor étteremvezető.

A kormány gazdaságot újraindító intézkedése szerint, a szektorban dolgozók jelentős támogatást kapnak azzal, hogy a közterheket nem kell befizetniük. A döntés ideiglenes, egyelőre június 30-ig érvényes. Ebben az időszakban az érintett ágazatokban a munkavállalók bérét nem terheli nyugdíjjárulék, egészségügyi hozzájárulást pedig csak a törvényben meghatározott legkisebb mértékben kell megfizetni. Tovább a turisztikai hozzájárulást sem kell megfizetni.


Tovább az archívumra